Drodzy Czytelnicy. Czekamy na pytania dotyczące spraw szczególnie ważne dla Państwa zdrowia. Współpracuje z nami kilkudziesięciu lekarzy, wybitnych specjalistów, którzy chętnie na nie odpowiedzą. Najciekawsze opublikujemy w wydaniu papierowym, a wszystkie odpowiedzi będziemy publikować na bieżąco w serwisie Strona Zdrowia. Pytania należy przysyłać na adres e-mail: [email protected]
Lato to również czas zatruć pokarmowych. Jakich potraw unikać, czego podczas upałów nie podawać dzieciom do jedzenia? Doktor Zdzisław Domagała: Wysoka temperatura sprzyja namnażaniu drobnoustrojów, znacznie łatwiej więc o zatrucie pokarmowe. Warto zatem jeść posiłki pochodzące z pewnych źródeł, przechowywane w chłodzie lub przyrządzane na bieżąco. Czasem lepiej zjeść w jednym z szeroko dostępnych punktów gastronomicznych, niż brać ze sobą na przykład kanapki z wędliną. Unikajmy sałatek z majonezem, produktów zawierających surowe jajka, potraw niedogotowanych.