https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Zaskakujące skutki ograniczenia cukru. Tak zmieni się Twój organizm

JG; mr
Takich efektów zdrowotnych można spodziewać się po odstawieniu produktów, do których dodawany jest cukier!
Takich efektów zdrowotnych można spodziewać się po odstawieniu produktów, do których dodawany jest cukier! pixabay
Cukier jest nieodłącznym elementem diety. Nie jest jednak tajemnicą, że jego nadmiar może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Jak cukier wpływa na organizm oraz jakie korzyści zdrowotne można osiągnąć eliminując go z diety na dłuższy czas? Oto zaskakujące skutki odstawienia cukru.

Czy cukier należy całkowicie wyeliminować z diety?

Cukier, a dokładniej glukoza, jest kluczowym źródłem energii dla naszego mózgu. Jak informuje Związek Producentów Cukru w Polsce, węglowodany dostarczają organizmowi energii w postaci glukozy, która jest niezbędna dla optymalnego funkcjonowania mózgu, mięśni i układu nerwowego. Glukoza zawarta w pożywieniu jest łatwo przyswajalna i pełni istotną rolę jako najkorzystniejsze źródło energii dla mózgu. Mózg potrzebuje około 130 gramów glukozy dziennie do prawidłowej pracy.

Nie oznacza to jednak, że powinniśmy spożywać cukier w nadmiarze. Warto wybierać naturalne źródła cukru, takie jak owoce, warzywa i zboża, które dostarczają nie tylko glukozy, ale także innych cennych składników odżywczych.

Skutki spożywania cukru w nadmiarze

Nadmierne spożycie cukru wiąże się z wieloma problemami zdrowotnymi. Chodzi między innymi o przyrost masy ciała, wzrost ryzyka chorób serca, otyłości, a nawet rozwój chorób nowotworowych. Ponadto, nadmiar cukru może powodować zaburzenia nastroju, kłopoty z koncentracją, snem oraz rozdrażnienie.

Ile spożywać cukru?

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) spożycie cukru należy ograniczyć do 10 procent ogółu energii. Dla przykładu - przy średnim zapotrzebowaniu kalorycznym dla osoby dorosłej na poziomie 2000 kcal (dziennie) będzie to około 200 kcal czyli 10-12 łyżeczek białego cukru - jedna łyżeczka (5 gramów) to ok. 20 kcal.

Kupując produkty spożywcze, zawsze warto sprawdzać etykiety. Informacje o zawartości cukru w 100 mg produktu mogą być kluczowe dla zdrowia. Często ilość cukru w produktach znacznie przekracza nasze zapotrzebowanie, co negatywnie wpływa na organizm.

Zaskakujące skutki ograniczenia cukru w diecie

Odstawienie produktów z dodatkiem cukru może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Możesz spodziewać się poprawy nastroju, lepszej koncentracji, a także większej energii i lepszego snu. Eliminacja cukru z diety może również pomóc zmniejszyć ryzyko wielu chorób.

Oto niesamowite skutki ograniczenia cukru w diecie:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska