Zobacz wideo: Do kiedy trzeba wykorzystać zaległy urlop z 2020 roku?
Przedsiębiorcy otwierają swoje biznesy w województwie kujawsko-pomorskim - w czasie narodowej kwarantanny
Akcja przedsiębiorców: #otwieraMy, w którą jako pierwsi w województwie kujawsko-pomorskim włączyli się właściciele toruńskich lokali gastronomicznych: restauracji Smaki Indii i kawiarni Beza, wywołała reakcję: #MecenasiGastroToruń.
- Jeśli jesteś przedsiębiorcą z branży gastro z Torunia, który chce otworzyć lokal pomimo niekonstytucyjnych obostrzeń, ale boi się kontroli Sanepidu czy Policji, to mam dla Ciebie propozycję - pisze w mediach społecznościowych prawnik Piotr Wódkowski. - Jestem radcą prawnym i jestem gotowy „przesiadywać” w Twoim lokalu, czekając na pierwszą „wizytę”, żeby udzielić Ci w razie potrzeby wsparcia - tak żebyś czuł/czuła się pewniej.
Po co „dyżury” prawnika w otwartych restauracjach? Będzie czuwał nad przebiegiem ewentualnej kontroli, nagrywał jej przebieg, radził właścicielom, co robić.
Prawnicy dla gastronomii - otwartej mimo obostrzeń
Przedsiębiorcy, otwierając swoje biznesy mimo obostrzeń, muszą brać na siebie ryzyko ewentualnych mandatów i kar.
- Chcę pomóc, nie wdając się w polityczne dyskusje. Nie o to tu chodzi. Trzeba jednak zwrócić uwagę na to, że nie restauratorzy działają na granicy prawa, otwierając swoje lokale. To zakazywanie ludziom prowadzenia działalności drogą rozporządzenia, bez wprowadzenia stanu nadzwyczajengo, jest działaniem na granicy prawa czy wręcz - łamiącym prawo - tłumaczy Piotr Wódkowski.
Już zgłosiło się do niego kilku prawników, którzy chcą przyłączyć się do akcji #MecenasiGastroToruń. Przydadzą się kolejni.
Na razie akcja dotyczy tylko Torunia. - Ale jeśli prawnicy z innego miasta zechcą się przyłączyć, służę radą i doświadczeniem - deklaruje Piotr Wódkowski.
Na jakich warunkach właściciele lokali gastronomicznych mogą otrzymać nieodpłatną pomoc prawnika?
- - Nie chcę żadnego honorarium, wystarczy mi miejsce do pracy (żebym w oczekiwaniu na wizytę mógł pracować) i kawa lub herbata (no może jeszcze coś słodkiego...) - mówi z uśmiechem Piotr Wódkowski. - Musisz przestrzegać reżimu sanitarnego (wytyczne GIS sprzed zimowego lockdownu) - przypomina.
- Właściciele restauracji zainteresowani taką formą pomocy mogą uzyskać szczegółowe informacje, pisząc na adres: [email protected].
