Aronia – polski skarb
Aronia to nasz narodowy skarb. Jesteśmy jej globalnym producentem, ponieważ jej krzewy doskonale czują się w naszym klimacie. Owoce aronii wyglądem przypominają dużą jagodę lub owoce czarnego bzu– są ciemne i okrągłe. Jednak ich smak jest zupełnie inny, zostawiający goryczkę, dlatego ten owoc jest nadal mało popularny.
Jak spożywać aronię?
Aronia ma niestety bardzo nieprzyjemny smak. Jest on cierpki, gorzki, co może odrzucać wiele osób. Na szczęście jest kilka metod na to, by mimo wszystko włączyć ten owoc do swojej diety.
Po pierwsze, świeże owoce aronii warto jest wsadzić do zamrażarki na co najmniej kilka godzin. Dzięki temu ich gorycz zostanie znacząco zminimalizowana.
Po drugie, warto spożywać aronię z innymi produktami spożywczymi, które złagodzą jej smak. Idealny będzie naturalny miód, słodkie owoce np. truskawka lub brzoskwinia, w ostateczności sprawdzi się także cukier.
Po trzecie, aronia świetnie nadaje się na przetwory. Można z niej przygotować sok, kompot, czy dżem. Amatorzy procentowych napojów na pewno chętnie skosztują nalewkę z aronii. Aronia podana w takich wydaniach będzie miała przyjemniejszy smak.
Na co pomaga aronia?
W jakich dolegliwościach aronia jest szczególnie polecana? Jakie ma właściwości prozdrowotne? W naszej galerii znajdziesz odpowiedzi na te pytania!