Banany zawierają znaczne ilości beta-karotenu, witamin z grupy B więc B1 i B2, a także witaminę C. Gruba skórka bananów zapewnia im właściwą ochronę, dlatego też jedząc banany możemy być pewni tego, że witaminy nie ulegają zniszczeniu.
Żółta skórka bananów kryje też wiele minerałów i pierwiastków śladowych. Niektóre z nich działając w pewnych związkach mają zbawienny wpływ na nasz organizm jak np. potas, magnez i selen chroniące przed chorobami serca.
Ilość potasu regulującego ciśnienie krwi i gospodarkę wodną jest bardzo wysoka (393 mg na 100 gramów) a ilości magnezu, wzmacniającego mięśnie i niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania organizmu również nie są małe (36 mg). Ponadto banany zawierają pierwiastki śladowe takie jak miedź, cynk, selen, fluor, mangan i jod.
Banan ma też wysoką wartość energetyczną, bo od 81 do 103 kcal w 100 gramach (dla porównania - grejpfrut ma jej trzy razy mniej). Czy to oznacza, że ten owoc tuczy? Niekoniecznie. Zbawienny wpływ błonnika zawartego w bananach na przemianę materii sprawia, że mogą one - mimo wysokiej kaloryczności - być wiodącym składnikiem diet odchudzających.
Według najnowszych badań, błonnik zawarty w bananach ma też sprzyjać obniżeniu poziomu cholesterolu i zmniejszeniu ryzyka wystąpienia chorób serca, a w konsekwencji - zawału.