Spis treści
Jak wybrać dobrą białą kiełbasę? Na to zwróć uwagę
Na co dzień najczęściej sięgamy po kiełbasy zwykłe, o ciemnym zabarwieniu mięsa. Czy to surowe, czy suszone, stanowią produkt do smażenia lub dodatek do kanapki. Biała kiełbasa, choć pochodzi z tego samego rodzaju mięsa (wieprzowiny, czasem z połączeniem wołowiny), swój kolor zawdzięcza niedodawaniu soli peklującej. Wspomagaczem jest zwykła sól, dzięki czemu w procesie parzenia uzyskuje się jasne zabarwienie.
Ten mięsny wyrób zazwyczaj składa się z kawałków surowego mięsa wieprzowego, głównie łopatki, boczku i podgardla. Kolor kiełbasy zależy przede wszystkim od ilości użytego tłuszczu – im wyższa zawartość tego składnika, tym jej kolor będzie jaśniejszy, czytamy na stronazdrowia.pl.
Przy zakupie białej kiełbasy warto zwrócić uwagę na odcień. Te, które są zbyt białe, prawdopodobnie przy produkcji miały dodane zbyt wiele soli i tłuszczu, prawidłowy kolor powinien być biało-szary, z domieszką różu – widać wtedy zarówno mięso, jak i tłuszczyk. Nie warto również sięgać po wyrób ze śliską powierzchnią i bez zapachu, możemy wnioskować, że nie jest pierwszej świeżości i ma mało przypraw.
Po ugotowaniu kiełbasa zyskuje szarą barwę, powinna też być soczysta.
Tyle kosztuje biała kiełbasa. Na Wielkanoc widać promocje
Białą kiełbasę można dostać przez cały rok. Szczególnie chętnie sięgamy po nią jednak w okresie wielkanocnym, a następnie w sezonie grillowym. Cena jest często stała, niezależnie od miejsca zakupu. U rolnika za dobry towar trzeba zapłacić, największe promocje widać w marketach.
Przy regularnych cenach w sieciówkach za białą kiełbasę płaci się od 25 do 45 zł/kg, w zależności od producenta. Surowe zazwyczaj są tańsze niż gotowe parzone. Im bliżej Niedzieli Wielkanocnej, tym obniżek jest więcej. W jednym z dyskontów kiełbasa biała surowa przeceniona jest z blisko 24 zł na 9,98 zł/kg. Droższe są wyroby z dodatkami, za pętka z tymiankiem lub czosnkiem niedźwiedzim zapłacimy 11,90 zł za opakowanie 500 g, kilogram wychodzi więc 23,98 zł. W innej sieci przez kilka dni przed świętami obowiązuje promocja - 58 proc. taniej przy zakupie dwóch opakowań kiełbasy białej parzonej lub surowej.
Można także wybrać lokalny produkt, w wielu regionach rolnicy zachęcają do zakupu ich wyrobów. W Zachodniopomorskiem za białą kiełbasę swojskiej roboty, bez konserwantów i chemii, na soli, zapłacimy 30 zł/kg. Na Podlasiu kilogram surowego pętka z własnej świni wyniesie nas 39 zł. W Małopolsce jeden z gospodarzy sprzeda 1,1 kg produktu za 38 zł.
Czy białą kiełbasę można mrozić?
Wiele gospodyń zaopatruje się w produkty z wyprzedzeniem, czasem też, kupując na świeżo, można ich kupić za dużo. O ile suche towary, jak mąka czy dodatki do ciast, nie zmarnują się szybko, pojawia się pytanie – co zrobić z białą kiełbasą. Odpowiadamy: surową można zamrozić. Najlepiej umieścić ją w woreczku foliowym; licząc od daty włożenia, poleży w zamrażalniku do pół roku. W wybranym momencie należy ją rozmrozić w lodówce, a następnie sparzyć.
Jeśli jednak decydujemy się na zakup świeżego wyrobu mięsnego, warto pamiętać, że trwałość jest krótka. Surową można przechowywać w lodówce maksymalnie 2 dni, sparzoną do 4 dni.
