Polska to jeden z największych producentów warzyw w Unii Europejskiej. Najwięcej uprawiają ich rolnicy z województw kujawsko-pomorskiego (6 284 790 dt zbiorów ogółem), wielkopolskiego (5 170 345 dt) i lubelskiego (5 077 080 dt), wynika z danych GUS z 2021 roku. Szacunki tegorocznych zbiorów poznamy pod koniec lipca.
Robimy domowe przetwory z krajowych warzyw i owoców
Wśród uprawianych w kraju warzyw króluje cebula, marchewka, buraki ćwikłowe, kapusta, kalafiory, pomidory czy ogórki. Na te ostatnie mamy pełnię sezonu, dlatego często poszukiwane są przepisy na pikle, ogórki kiszone, z curry czy klasyczne korniszonki.
Domowe przetwory to jednak znacznie więcej. Są owocowe, warzywne i łączone. Z dodatkami przypraw czy czekolady zwłaszcza do dżemów albo z łyżką miodu do ogórków. Lubimy z jednej strony odtwarzać tradycyjne przepisy, a z drugiej eksperymentować w kuchni. A skoro już w słoikach zamkniemy smaki lata, chwalimy się tym, inspirując innych.
Wasze przetwory na Instagramie. Na widok tych weków aż cieknie ślinka
W sieci codziennie pojawiają sie tysiace zdjęć przygotowywanych przetwórów na sezon jesienno-zimowy. Jest dokumentacja z prac, łącznie z dłońmi zabarwionymi od buraczków, przez warzywa ułożone w słoiku, aż po zdjecia gotowych zapasów na półce. Znaleźliśmy sporo takich postów, niekiedy z przepisami, m.in. na:
- czosnek marynowany w ziołach
- jagody w słoiku
- klasyczne ogórki i te w plastrach
- tarte buraczki
- konfitura z wiśni
sok z czarnej porzeczki
W Polsce uprawia się ok. 40 gatunków roślin warzywanych. "Wiele z nich (m.in.: kapusta, cebula, marchew, rzodkiew, bób, soczewica, dynia, pasternak, jarmuż) było rozpowszechnionych już w XV wieku. W XVI wieku królewscy ogrodnicy sprowadzili z Włoch: pory, selery, kapustę włoską, kalarepę i kalafiory. Trzy wieki później do Polski trafiły pomidory, brukselka i papryka", wskazuje Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.
