Grzyby marynowane. Prosty przepis na zalewę do maślaków, podgrzybków czy borowików

Agata Wodzień
Agata Wodzień
Przepis na grzyby marynowane szczególnie przyda się jesienią.
Przepis na grzyby marynowane szczególnie przyda się jesienią. pixabay.com/LNLNLN
Podgrzybki, maślaki, borowiki - to te grzyby najchętniej przygotowujemy w marynacie i zamykamy w słoiku. Szukasz przepisu? Podsuwamy prosty sposób na grzyby marynowane. Przygotowanie takiej zaprawy nie zajmie dużo czasu, a smak urozmaici inne dania.

Robienie marynowanych grzybów nie jest bardzo pracochłonne. Najwięcej czasu pochłania ich oczyszczenie. Potem przepis jest już bardzo prosty, o czym przekonasz się czytając poniższe składniki i wskazówki.

Składniki - zalewa do 1 kg grzybów z dodatkiem cebuli:

  • 0,5 l wody
  • 0,5 szklanka octu
  • 1 łyżeczka soli (nie muszą być czubata)
  • 1 łyżka cukru
  • kilka ziaren gorczycy
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 4-5 ziarenek pieprzu
  • mała marchewka (opcjonalnie)

Prosty przepis na grzyby marynowane

Zaczynamy od oczyszczenia grzybów, opłukania ich, a następnie możemy pokroić na kawałki takiej wielkości, jaka nam opowiada. Na mniejsze kawałki kroimy również cebulę i marchewkę.

Wszystkie składniki zalewy do marynowania grzybów gotujemy w jednym garnku. W drugim doprowadzamy do wrzenia wodę, w której przez kilka minut (maksymalnie 5-6) obgotowujemy grzyby, marchewkę i cebulę. Odcedzone wkładamy do słoików, jednak nie do pełna. Dobrze jest zostawić ok. 3 cm wolnej przestrzeni. Zalewamy grzyby gorącą zalewą i zakręcamy. Odwracamy do góry dnem. Po wystudzeniu stawiamy słoiki dnem do góry.

Jakie grzyby marynować? Świetnie sprawdzą się:

  • podgrzybki
  • borowiki
  • maślaki

Gdy masz więcej grzybów, możesz oczywiście przygotować wielokrotność wskazanych proporcji. Do zakręcania słoików dobrze jest wykorzystać rękawice np. te ogrodowe z gumą warstwą. Słoik z marynowanymi grzybami nie wyścignie się i nie poparzymy dłoni.

To też może Cię zainteresować

Te grzyby jemy w Polsce najczęściej

Główny Inspektorat Sanitarny podaje na swojej stronie, że na terenie Polski występuje około 4,5 tys. gatunków, z czego 1100-1400 zalicza się do potencjalnie zdatnych do spożycia. Do najczęściej spożywanych należą między innymi:

  • borowik szlachetny (prawdziwek) Boletus edulis,
  • koźlarz babka Leccinum scabrum,
  • koźlarz czerwony Leccinum rufum syn. Leccinum aurantiacum,
  • kilka gatunków podgrzybków (np. podgrzybek brunatny Xerocomus badius) i
  • maślaków (np. maślak zwyczajny Suillus luteus),
  • czubajka kania Macrolepiota procera,
  • pieprznik jadalny (kurka) Cantharellus cibarius,
  • mleczaj rydz Lactarius deliciosus.

Domowe syropy

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie