Grzyby marynowane. Prosty przepis na zalewę do maślaków, podgrzybków czy borowików

Agata Wodzień-Nowak
Agata Wodzień-Nowak
Przepis na grzyby marynowane szczególnie przyda się jesienią.
Przepis na grzyby marynowane szczególnie przyda się jesienią. pixabay.com/LNLNLN
Podgrzybki, maślaki, borowiki - to te grzyby najchętniej przygotowujemy w marynacie i zamykamy w słoiku. Szukasz przepisu? Podsuwamy prosty sposób na grzyby marynowane. Przygotowanie takiej zaprawy nie zajmie dużo czasu, a smak urozmaici inne dania.

Robienie marynowanych grzybów nie jest bardzo pracochłonne. Najwięcej czasu pochłania ich oczyszczenie. Potem przepis jest już bardzo prosty, o czym przekonasz się czytając poniższe składniki i wskazówki.

Składniki - zalewa do 1 kg grzybów z dodatkiem cebuli:

  • 0,5 l wody
  • 0,5 szklanka octu
  • 1 łyżeczka soli (nie muszą być czubata)
  • 1 łyżka cukru
  • kilka ziaren gorczycy
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 4-5 ziarenek pieprzu
  • mała marchewka (opcjonalnie)

Prosty przepis na grzyby marynowane

Zaczynamy od oczyszczenia grzybów, opłukania ich, a następnie możemy pokroić na kawałki takiej wielkości, jaka nam opowiada. Na mniejsze kawałki kroimy również cebulę i marchewkę.

Wszystkie składniki zalewy do marynowania grzybów gotujemy w jednym garnku. W drugim doprowadzamy do wrzenia wodę, w której przez kilka minut (maksymalnie 5-6) obgotowujemy grzyby, marchewkę i cebulę. Odcedzone wkładamy do słoików, jednak nie do pełna. Dobrze jest zostawić ok. 3 cm wolnej przestrzeni. Zalewamy grzyby gorącą zalewą i zakręcamy. Odwracamy do góry dnem. Po wystudzeniu stawiamy słoiki dnem do góry.

Jakie grzyby marynować? Świetnie sprawdzą się:

  • podgrzybki
  • borowiki
  • maślaki

Gdy masz więcej grzybów, możesz oczywiście przygotować wielokrotność wskazanych proporcji. Do zakręcania słoików dobrze jest wykorzystać rękawice np. te ogrodowe z gumą warstwą. Słoik z marynowanymi grzybami nie wyścignie się i nie poparzymy dłoni.

To też może Cię zainteresować

Te grzyby jemy w Polsce najczęściej

Główny Inspektorat Sanitarny podaje na swojej stronie, że na terenie Polski występuje około 4,5 tys. gatunków, z czego 1100-1400 zalicza się do potencjalnie zdatnych do spożycia. Do najczęściej spożywanych należą między innymi:

  • borowik szlachetny (prawdziwek) Boletus edulis,
  • koźlarz babka Leccinum scabrum,
  • koźlarz czerwony Leccinum rufum syn. Leccinum aurantiacum,
  • kilka gatunków podgrzybków (np. podgrzybek brunatny Xerocomus badius) i
  • maślaków (np. maślak zwyczajny Suillus luteus),
  • czubajka kania Macrolepiota procera,
  • pieprznik jadalny (kurka) Cantharellus cibarius,
  • mleczaj rydz Lactarius deliciosus.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Mundial 2022. Pierwsza polska restauracja w stolicy Kataru

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska
Dodaj ogłoszenie