Robienie marynowanych grzybów nie jest bardzo pracochłonne. Najwięcej czasu pochłania ich oczyszczenie. Potem przepis jest już bardzo prosty, o czym przekonasz się czytając poniższe składniki i wskazówki.
Składniki - zalewa do 1 kg grzybów z dodatkiem cebuli:
- 0,5 l wody
- 0,5 szklanka octu
- 1 łyżeczka soli (nie muszą być czubata)
- 1 łyżka cukru
- kilka ziaren gorczycy
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 4-5 ziarenek pieprzu
- mała marchewka (opcjonalnie)
Prosty przepis na grzyby marynowane
Zaczynamy od oczyszczenia grzybów, opłukania ich, a następnie możemy pokroić na kawałki takiej wielkości, jaka nam opowiada. Na mniejsze kawałki kroimy również cebulę i marchewkę.
Wszystkie składniki zalewy do marynowania grzybów gotujemy w jednym garnku. W drugim doprowadzamy do wrzenia wodę, w której przez kilka minut (maksymalnie 5-6) obgotowujemy grzyby, marchewkę i cebulę. Odcedzone wkładamy do słoików, jednak nie do pełna. Dobrze jest zostawić ok. 3 cm wolnej przestrzeni. Zalewamy grzyby gorącą zalewą i zakręcamy. Odwracamy do góry dnem. Po wystudzeniu stawiamy słoiki dnem do góry.
Jakie grzyby marynować? Świetnie sprawdzą się:
- podgrzybki
- borowiki
- maślaki
Gdy masz więcej grzybów, możesz oczywiście przygotować wielokrotność wskazanych proporcji. Do zakręcania słoików dobrze jest wykorzystać rękawice np. te ogrodowe z gumą warstwą. Słoik z marynowanymi grzybami nie wyścignie się i nie poparzymy dłoni.
To też może Cię zainteresować
Te grzyby jemy w Polsce najczęściej
Główny Inspektorat Sanitarny podaje na swojej stronie, że na terenie Polski występuje około 4,5 tys. gatunków, z czego 1100-1400 zalicza się do potencjalnie zdatnych do spożycia. Do najczęściej spożywanych należą między innymi:
- borowik szlachetny (prawdziwek) Boletus edulis,
- koźlarz babka Leccinum scabrum,
- koźlarz czerwony Leccinum rufum syn. Leccinum aurantiacum,
- kilka gatunków podgrzybków (np. podgrzybek brunatny Xerocomus badius) i
- maślaków (np. maślak zwyczajny Suillus luteus),
- czubajka kania Macrolepiota procera,
- pieprznik jadalny (kurka) Cantharellus cibarius,
- mleczaj rydz Lactarius deliciosus.
