Ceny polskiego kotleta zależą od sytuacji na światowych rynkach, a na tych dużo zmienia się z powodu znacznego spadku produkcji wieprzowiny w Chinach, które są największym producentem trzody chlewnej na globie. W Chinach szaleje afrykański pomór świń i to ten wirus odpowiada na ograniczenie hodowli. Analitycy weryfikują poprzednie prognozy zapowiadające wzrost produkcji.
- Warto zwrócić uwagę, że Chiny są zarówno największym światowym producentem oraz importerem wieprzowiny - zaznacza Jakub Olipra, ekonomista banku Credit Agricole. - Stąd nawet niewielkie zmiany produkcji wieprzowiny w Chinach mają bardzo silny wpływ na światowy handel wieprzowiną i ceny. Wstępne szacunki mówią o spadku pogłowia świń w Chinach o ok. 30%. Dla porównania to tak, jakby w całych Stanach Zjednoczonych zaprzestano chowu trzody chlewnej. Stąd w kolejnych miesiącach można oczekiwać bardzo silnego wzrostu detalicznych cen wieprzowiny. Wyższe ceny wieprzowiny będą oddziaływały w kierunku wzrostu cen pozostałych gatunków mięsa - tłumaczy Olipra.
Jakich podwyżek cen wieprzowiny i innych mięs powinniśmy się spodziewać?
Zapotrzebowanie na wieprzowinę jest duże, a mięsa na rynkach mniej. Według rankingu prowadzonego przez "Rzeczpospolitą", ceny trzody chlewnej mogą urosnąć nawet o kilka procent. Według dziennika do końca tego miesiąca wieprzowina podrożeje o 4,2%, zaś pod koniec sierpnia ceny będą wyższe od tych z kwietnia o 6,7%. "Dynamika wzrostu cen żywca wieprzowego osiąga niespotykaną dotąd skalę sięgającą 30 proc. w ciągu kilku tygodni", powiedział "Rzeczpospolitej" Artur Waraksa, ekonomista ING Banku Śląskiego.
W skupie za trzodę według "Rzeczpospolitej" cena za kilogram po dłuższym czasie wyniesie nawet ponad 6,1 zł. Obecnie za tuczniki kl. 1 w skupie w powiecie radziejowskim płacono 3 czerwca 5,20 zł/kg, za klasę E - 5,90 zł/kg, w powiecie aleksandrowskim kl. 1 ostatniego dnia maja odnotowano 5,40 zł/kg (notowania Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.
W markecie w promocji możemy obecnie kupić karkówkę wieprzową za ok. 13 zł/kg. Mięso mielone z szynki kosztuje ok. 17 zł, szynka wieprzowa bez kości 14 zł. Ceny fileta z piersi kurczaka wahają się od 14 do 17 zł.
Świń w Polsce też ubyło. ASF nie daje o sobie zapomnieć
Zazwyczaj o tej porze znaliśmy już stan pogłowia świń w Polsce na koniec marca bieżącego roku. Tym razem jednak Główny Urząd Statystyczny takich danych jeszcze nie podał. W oczekiwaniu na aktualniejsze informacje przypominamy, że w grudniu 2018 w kraju było 11 027,7 tys. sztuk. Taka liczba oznacza spadek rok do roku o 7,4%. Sporo.
GUS: "Spadek pogłowia wystąpił w grupie prosiąt o 16,3%, warchlaków o 8,0% i świń na chów o wadze 50 kg i więcej o 18,0%. W grupie świń na ubój (tuczniki) pogłowie wzrosło o 0,2%".
Najwięcej świń hoduje się w województwach:
- wielkopolskim (36,0%),
- mazowieckim (10,5%), łódzkim (10,1%)
- kujawsko-pomorskim (9,9%)
4 czerwca Główny Inspektorat Weterynarii poinformował o czwartym w 2019 roku, po wielu tygodniach spokoju, ognisko afrykańskiego pomoru świń w gospodarstwie - w województwie lubelskim.
Instytut Gospodarki Rolnej przypomina, że spożycie wieprzowiny w Polsce znacznie przewyższało średnią unijną. W ubiegłym roku wyniosło 40 kg na osobę, zaś w krajach Unii Europejskiej 32,5 kg/os. Udział wieprzowiny w ogóle spożycia mięsa w Polsce przekracza 50%.

_____________________
Agro Pomorska odcinek 65
