Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ceny mięsa wieprzowego na huśtawce. "Mięso tanieje. I dobrze, bo to już była przesada!"

Agata Wodzień-Nowak
Agata Wodzień-Nowak
Agata Wodzień
Cenowa huśtawka trzody chlewnej nie chce zatrzymać się na poziomie, który zadowalałby rolników. Niższe ceny zaczęły pojawiać się pojawiać na sklepowych półkach. Czy na długo?

W osiedlowym sklepie mięsnym w Bydgoszczy słyszę dobre wiadomości z punktu widzenia konsumenta: - Mięso teraz tanieje - mówi podpytywana przeze mnie sprzedawczyni.

- Oby to potrwało jak najdłużej, bo już przesada była - komentuje ekspedientka. Polędwica w tym sklepie kosztowała wczoraj 24 zł za kilogram. Karkówka bez kości 20 zł/kg, schab bez kości 17,50 zł/kg, biodrówka bez kości 15 zł/kg. Kobieta zapewnia, że wszystko od polskich rolników.

Mięso w lodówce nie zawsze z Polski

Odwiedzam 2 markety różnych ogólnopolskich sieci. W pierwszym, bardzo popularnym kilogram polędwicy kosztuje 29 zł i jak doczytuję na etykiecie, pochodzi z Niemiec, szynka bez kości jest w sprzedaży za 18 zł i to ze świni wyhodowanej w Polsce, krajowy jest także schab bez kości za 18 zł. Holenderska łopatka bez kości do kupienia za 16 zł/kg.

Zmieniam market, tym razem mniej popularna sieć i mięso sprzedawane na wagę, na etykietach nie widać kraju pochodzenia. Schab bez kości w cenie 24 zł, karkówka wieprzowa za 18 zł, szynka 17 zł, a polędwiczki 24 zł/kg.

Rolnik ze swoim tucznikiem na cenowej huśtawce

Ceny tuczników w ostatnich miesiącach na ogół spadały. O dane poprosiliśmy Urząd Statystyczny w Bydgoszczy. I tak np. w kwietniu średnia cena trzody chlewnej wynosiła w województwie kujawsko-pomorskim 5,94 zł/kg, czyli więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku (wówczas 5,55 zł). W maju cena spadła do 5,10 zł (w V 2019 - 5,76), a w czerwcu nieco urosła do 5,35 zł/kg (w VI 2019 - 5,64 zł). Między 12 a 19 lipca, zaledwie w ciągu tygodnia według ogólnopolskich danych ministerstwa rolnictwa (Zintegrowany System Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW) ceny trzody spadły o prawie 7 proc. z 4,91 do 4,57 zł/kg.

To Cię może też zainteresować

Zaglądamy do notowań Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego. Tuczniki kl. 1 kosztują w trzeciej dekadzie lipca 4,30 - 4,50 zł/kg, zdarzają się skupy oferujące poniżej 4 zł. W 2019 roku na przełomie lipca i sierpnia cena za tuczniki kl. 1 w regionie wynosiła 5,20-5,30 zł/kg (dane KPODR).

Sytuacja wieprzowiny na świecie i w Polsce. Cena może spadać

O komentarz poprosiliśmy obserwatora rynku. - Ceny trzody chlewnej od maja notują spadki w relacji rocznej. Przyczyną są negatywne efekty popytowe, związane z globalną pandemią COVID-19, tj. zmniejszenia zapotrzebowania w sektorze HoReCa, mniejszego popytu indywidualnego na droższe mięso czerwone w warunkach recesji gospodarczej oraz pojawiające się ograniczenia w eksporcie unijnego mięsa - przekazuje Mariusz Dziwulski, ekspert PKO Banku Polskiego.

- W czerwcu Chiny z uwagi na występowanie koronawirusa wśród pracowników zakładów mięsnych wstrzymały zakupy m.in. z ubojni holenderskich. Nasiliło to obniżki cen mimo spadkowej tendencji w unijnych ubojach świń. Spadki cen żywca spowodowały znaczące wyhamowanie tempa podwyżek cen detalicznych. W maju i czerwcu, według GUS, były one wyższe odpowiednio o 6,5 i 6,7% r/r, wobec wzrostów o 17,0% r/r w kwietniu i 27,1% r/r w marcu. Warto zaznaczyć, że jest to również w dużym stopniu efekt wysokiej bazy statystycznej (w 2q19 mięso wieprzowe istotnie zdrożało). Oczekujemy, że pogłębienie spadków cen trzody chlewnej obserwowane w połowie roku przełoży się prawdopodobnie na spadki cen na sklepowych półkach w 3. kwartale 2020.

  • W kolejnych miesiącach w kierunku spadków cen wieprzowiny oddziaływać będzie niski popyt w gospodarstwach domowych z uwagi na gorszą sytuację ekonomiczną konsumentów. Konsumpcja mięsa czerwonego, w tym wieprzowiny, może obniżyć się względem tańszego mięsa drobiowego.
  • Niższy może być wciąż popyt w sektorze gastronomicznym, mimo odmrażania europejskich gospodarek, związany również z ryzykiem wystąpienia drugiej fali zakażeń koronawirusem.
  • Przetrwanie łańcuchów dystrybucji w związku z występowaniem COVID-19 w zakładach przetwórczych jest z kolei ryzykiem dla wzrostów cen detalicznych, choć taka sytuacja, w przypadku nasilenia problemu (przykład USA), mogłaby ujemnie wpłynąć na ceny producenta (trzoda chlewna).
  • Spadki cen na rynku wieprzowiny hamowane mogą być wciąż występującym deficytem na światowym rynku tego mięsa, spowodowanym negatywnymi konsekwencjami ASF (Chiny), wymienia czynniki ekspert PKO Banku Polskiego.

To, co wydarzyło się na rynku do 30. tygodnia tego roku, komentuje m.in. Krajowy Związek Pracodawców - Producentów Trzody Chlewnej. Według związku Polska notuje duże wzrosty cen skupu żywca wieprzowego pomimo braku ruchów cenowych w Niemczech. Na zwiększenie konsumpcji wieprzowiny miał wpływ sezon grillowy i letnia pogoda. „Wysokie temperatury zwolniły przyrosty zwierząt, co przekłada się na podaż żywca”.

To Cię może też zainteresować

Duży wpływ na ceny tuczników w Polsce ma Duża Giełda Niemiecka (VEZG), a tam od wielu tygodni oglądamy spadki i stabilizacje na niskim poziomie cenowym. Od czterech tygodni utrzymuje się cena najniższa od ponad roku - 1,47 euro za kg. „W Niemczech największa rzeźnia wznowiła produkcję. (...) Jeżeli pandemia Covid-19 będzie utrzymywana pod kontrolą i nie dojdzie do ponownego mrożenia gospodarki, unijne ceny żywca wieprzowego powinny rosnąć”, podaje KZP-PTCh.

Ceny żywności w sklepach

- Cen żywności na przestrzeni miesiąca utrzymują się właściwie bez zmian (-0,1 proc. m/m), przy wysokich wzrostach rocznych (6,1 proc. r/r) - komentowała w połowie lipca dr Sonia Buchholtz, ekspertka Konfederacji Lewiatan.

- Dekompozycja tej kategorii pokazuje znoszące się efekty cenowe: widzimy drożejące produkty skrobiowe (0,3-0,5 proc. m/m, kontynuacja długookresowego trendu), taniejące mięso wieprzowe (-0,9 proc. m/m) i drożejący drób (0,7 proc. m/m, ale przy spadkach 3 proc. w skali roku), wyraźnie taniejące warzywa (-2,4 proc. m/m, bz. r/r), ale drożejący nabiał (3,8 proc. m/m), owoce (1 proc. m/m, aż 27,7 proc. w skali roku) i cukier (1,5 proc. m/m, 8,2 proc. r/r) - wymienia dr Sonia Buchholtz .

Ekspertka ekonomiczna Konfederacji Lewiatan dodaje: - Wysokie ceny owoców to dla konsumentów czytelny sygnał konsekwencji braku migrantów zarobkowych. Niemniej jednak, pierwszy raz od kilku miesięcy daje to konsumentom komfort substytucji między różnymi produktami i kategoriami w taki sposób, aby uboższe gospodarstwa odczuły to finansowo.

Źródła danych: GUS, KPODR, ZSRIR MRiRW, Konfederacja Lewiatan, KZP-PTCh

Smaki Kujaw i Pomorza Sezon 2 odcinek 22

od 7 lat
Wideo

Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska