Chrom to suplement diety, który skutecznie reguluje poziom cukru we krwi. Przy niedoborze chromu może gwałtownie spadać poziom glukozy we krwi, któremu towarzyszy nieodparta potrzeba zjedzenia czegoś słodkiego.
Zniknie apetyt
Chrom może sprawić, że pożegnamy nękające nas napady niepohamowanego głodu, chęć podjadania między posiłkami, a u niektórych osób może całkowicie zniknąć ochota na słodycze. A przecież ciągły apetyt na słodycze i "pogryzanie" między posiłkami skutkują nadliczbowymi kilogramami. Zażywanie chromu w połączeniu z wysiłkiem fizycznym pomaga także w zwalczaniu nagromadzonego tłuszczu.
Zanim jednak zaczniemy rozsławiać zalety chromu jedna uwaga: z chromem należy postępować ostrożnie, gdyż pierwiastek ten nie został jeszcze wnikliwie zbadany.
Kiedyś był niewskazany
Mało tego - chrom przez wiele lat był uznawany za pierwiastek toksyczny, dopiero w 1957 r., przy okazji badań nad cukrzycą, specjaliści odkryli, że chrom pełni jedną z podstawowych funkcji w metabolizmie glukozy w organizmie.
Co powinniśmy jeść, by dostarczyć organizmowi chrom? Najbogatszymi źródłami chromu są: drożdże, kasze i płatki, pełnoziarnisty chleb, ser jaja, chude mięso i ryby.
oprac.