Nie da się ukryć, że upowszechnienie się lodówek znacząco ułatwiło nasze życie. Dzięki nim przechowywanie produktów spożywczych (a także niektórych leków) jest łatwiejsze i bezpieczniejsze. Jednak nie zawsze jedzenie dobrze znosi niskie temperatury, często wkładane jest też na złą półkę czy do niewłaściwego pojemnika. Jak prawidłowo chować produkty spożywcze do lodówki?
Jak układać jedzenie w lodówce?
Wiele osób po prostu bezrefleksyjnie wkłada rzeczy do lodówki, tam gdzie akurat jest miejsce. To duży błąd! W szufladach, na półkach czy drzwiach lodówki panuje nieco inna temperatura, a co za tym idzie – dedykowane są one innym produktom spożywczym. Jak to zrobić prawidłowo?
- Szuflady są najlepsze do przechowywania warzyw i owoców. Dobrze jest je wyłożyć z folii lub pojemnika i zawinąć w papierowy ręcznik, który wchłonie nadmiar wilgoci.
- Na dolnej półce zwykle jest najchłodniej, zatem powinno się tam przechowywać świeże mięso, ryby i owoce morza.
- Środkowa półka jest idealna do przechowywania serów, twarogów, wędlin jak również ugotowanego jedzenia – zup, czy kotletów, które zachowujemy na następny dzień.
- Na górnej półce w lodówce warto postawić jogurt, czy kefir, jak również otwarte słoiki ze smarowidłami.
- Na drzwiach lodówki można przechowywać soki, mleko, niektóre oleje, jaja, czy sosy w słoikach.
Jak przechowywać jedzenie w lodówce?
Jedzenie w lodówce możemy przechowywać w różnych pojemnikach. Powinniśmy mieć tu na względzie nie tylko naszą wygodę, ale także właściwości danego produktu. Co warto wiedzieć?
- Wiele produktów możemy trzymać w oryginalnych opakowaniach. Mleko, soki, sosy, czy dżemy w kartonach i słoikach są tu idealnym przykładem. Również mięso warto chować na tackach, do czasu jego przygotowania.
- Produkty które zamierzamy zjeść w późniejszym czasie dobrze jest schować do próżniowych pudełek lub woreczków. Dzięki temu, że jedzenie nie będzie mieć dostępu powietrza to będzie się o wiele wolniej psuło.
- Gotowe zupy, pulpety, czy makarony dobrze jest schować do słoików lub zamykanych pojemników. Wtedy będą chronione przed wilgocią z lodówki, a ona sama nie przejdzie zapachem potrawy.
- Sery czy wędliny na wagę często są pakowane w cienki, rozmiękający papier. Należy je zatem przełożyć do pojemnika, zawinąć w folię aluminiową lub spożywczą, o ile zostaną szybko zjedzone. Ale uwaga! Białych serów nie pakujemy w aluminium, ze względu na ich kwaśny odczyn!
Co trzymać w lodówce, a co poza nią?
Jakie produkty spożywcze warto przechowywać w lodówce, a jakie poza nią? Poznaj najważniejsze wskazówki, by uniknąć błędów, skutkujących psuciem się jedzenia! Szczegóły wraz z objaśnieniem zawarliśmy w naszej galerii zdjęć.