https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Co trzymać w lodówce, a co poza nią? Gdzie i jak wkładać produkty do lodówki? Przez ten błąd jedzenie szybko się psuje!

Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wiele produktów spożywczych należy trzymać w lodówce, ze względu na panujący tam chłód. Jednak inne wystawione na działanie niskiej temperatury mogą ciemnieć, schnąć, krystalizować się, a nawet tracić smak! Warto zatem znać zasady przechowywania produktów, tak by zachowały one swoją świeżość jak najdłużej.

Nie da się ukryć, że upowszechnienie się lodówek znacząco ułatwiło nasze życie. Dzięki nim przechowywanie produktów spożywczych (a także niektórych leków) jest łatwiejsze i bezpieczniejsze. Jednak nie zawsze jedzenie dobrze znosi niskie temperatury, często wkładane jest też na złą półkę czy do niewłaściwego pojemnika. Jak prawidłowo chować produkty spożywcze do lodówki?

Jak układać jedzenie w lodówce?

Wiele osób po prostu bezrefleksyjnie wkłada rzeczy do lodówki, tam gdzie akurat jest miejsce. To duży błąd! W szufladach, na półkach czy drzwiach lodówki panuje nieco inna temperatura, a co za tym idzie – dedykowane są one innym produktom spożywczym. Jak to zrobić prawidłowo?

  • Szuflady są najlepsze do przechowywania warzyw i owoców. Dobrze jest je wyłożyć z folii lub pojemnika i zawinąć w papierowy ręcznik, który wchłonie nadmiar wilgoci.
  • Na dolnej półce zwykle jest najchłodniej, zatem powinno się tam przechowywać świeże mięso, ryby i owoce morza.
  • Środkowa półka jest idealna do przechowywania serów, twarogów, wędlin jak również ugotowanego jedzenia – zup, czy kotletów, które zachowujemy na następny dzień.
  • Na górnej półce w lodówce warto postawić jogurt, czy kefir, jak również otwarte słoiki ze smarowidłami.
  • Na drzwiach lodówki można przechowywać soki, mleko, niektóre oleje, jaja, czy sosy w słoikach.

Jak przechowywać jedzenie w lodówce?

Jedzenie w lodówce możemy przechowywać w różnych pojemnikach. Powinniśmy mieć tu na względzie nie tylko naszą wygodę, ale także właściwości danego produktu. Co warto wiedzieć?

  • Wiele produktów możemy trzymać w oryginalnych opakowaniach. Mleko, soki, sosy, czy dżemy w kartonach i słoikach są tu idealnym przykładem. Również mięso warto chować na tackach, do czasu jego przygotowania.
  • Produkty które zamierzamy zjeść w późniejszym czasie dobrze jest schować do próżniowych pudełek lub woreczków. Dzięki temu, że jedzenie nie będzie mieć dostępu powietrza to będzie się o wiele wolniej psuło.
  • Gotowe zupy, pulpety, czy makarony dobrze jest schować do słoików lub zamykanych pojemników. Wtedy będą chronione przed wilgocią z lodówki, a ona sama nie przejdzie zapachem potrawy.
  • Sery czy wędliny na wagę często są pakowane w cienki, rozmiękający papier. Należy je zatem przełożyć do pojemnika, zawinąć w folię aluminiową lub spożywczą, o ile zostaną szybko zjedzone. Ale uwaga! Białych serów nie pakujemy w aluminium, ze względu na ich kwaśny odczyn!

Co trzymać w lodówce, a co poza nią?

Jakie produkty spożywcze warto przechowywać w lodówce, a jakie poza nią? Poznaj najważniejsze wskazówki, by uniknąć błędów, skutkujących psuciem się jedzenia! Szczegóły wraz z objaśnieniem zawarliśmy w naszej galerii zdjęć.

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska