Produkcja ziemniaków w naszym regionie spada. W tym roku wnioski o przyznanie dopłat bezpośrednich złożono do 14 985,30 hektarów upraw ziemniaka na Kujawach i Pomorzu. Rok wcześniej było to 17 667,87, a w 2020 r. - 18 738,57 hektarów. Najwięksi producenci ziemniaków na świecie to: Chiny, Europa Wschodnia i Indie.
Lokalni producenci ziemniaków sięgają po sprawdzone odmiany. W 2021 r. w grupie odmian bardzo wczesnych najwyżej plonowała w Kujawsko-Pomorskiem Impala, wśród odmian wczesnych: Bohun, Michalina i Ignacy, a w grupie odmian średniowczesnych: Jurek i Laskara. Najwyższe plony bulw i skrobi wśród odmian średniowczesnych skrobiowych uzyskały: Kuba i Mieszko oraz Torpeda, a wśród odmian późnych - Kuras i Jasia.
Ziemniaki dzielimy na cztery typy kulinarne:
- A – sałatkowe
- B – wszechstronnie użytkowe (zupy, frytki)
- C – mączyste (purée, pyzy)
- D – bardzo mączyste i suche
Ziemniaki mają od 69 do 85 kcal, tyle co winogrona. Zawierają błonnik, witaminy: A, C oraz z grupy B (B1, B2, B3 i B6), potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, jod, miedź i cynk.
Tak krok po kroku zrobisz prostą zapiekankę z ziemniaków
Ziemniaki są idealne do zapiekanek. Jak krok po kroku zrobić zapiekankę z ziemniaków? Zobaczcie w naszej galerii.
Składniki
- 10 średnich ziemniaków
- 2 duże cebule
- główka czosnku
- 1 kiełbasa
- 100 ml śmietanki 30 proc.
- 200 g żółtego sera
- majeranek
- tymianek
- cząber
- olej pieprz
- sól
