Można przyjmować pod wieloma postaciami: od świeżych ząbków, przez sok czy pigułki. Można go dodawać do wielu potraw - świetnie komponuje się z mięsem (wieprzowiną, dziczyzną czy drobiem). Aby zwiększyć efektywność działania czosnku należy po rozgnieceniu odczekać około 10 minut zanim się go zje lub doda do jakiejś potrawy.
Najprostszy sposób na spożycie czosnku to zmiażdżyć go i rozsmarować na kromce chleba posmarowanej masłem.
Sos czosnkowy można zrobić rozcierając w blenderze dwa ząbki czosnku, pół szklanki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego, pół szklanki majonezu, sól i pierz.
Na zaziębienia dobry jest syrop czosnkowy - pije się go 2-3 razy dziennie. Do pół litra przegotowanej, chłodnej wody wystarczy wrzucić 10-15 ząbków czosnku (rozgniecionych nożem lub pięścią albo przeciśniętych przez praskę). Następnie dodać sok z 2-3 cytryn i wymieszać. Tak przygotowaną miksturę przechowuje się lodówce i pije po łyżce przed posiłkami.
Źródło:
Jesienią jedz czosnek - echodnia.eu