W sobotę 22 lutego o godz. 14 w chacie w Chrystkowie będzie można zobaczyć, jak wygląda darcie pierza z gęsi pomorskiej. Na warsztat kucharze wezmą m.in. jagnięcinę. Mistrzem ceremonii będzie Khachatryan Armenak, Ormianin spod Grudziądza, który funkcję tę sprawował już podczas III i IV edycji Redyku Dolnonadwiślańskiego w Grucznie.
Swoje umiejętności zaprezentuje również Aleksander Baron, jeden z najlepszych polskich kucharzy.
Goście będą mogli spróbować przysmaków Mirosławy Wilk, dobrze znanej gościom Festiwalu Smaku w Grucznie.
- Jej „Tradycyjne Jadło” to jednocześnie pasja i sposób na życie, autentyczność, prostota i oryginalność - rekomendują organizatorzy wydarzenia. - Pani Mirka wydaje się jakby nigdy nie odpoczywała, ciągle coś u niej dzieje, cały czas gdzieś bywa, a przy tym zawsze znajdzie czas żeby ugościć niezapowiedzianych przybyszów.
https://pomorska.pl/festiwal-smaku-w-grucznie-2019-po-smakolyki-z-roznych-stron-regionu-i-kraju/ar/c8-14344559
Na koniec zaplanowano „Laboratorium smaku”. Jak podają gospodarze, polega ono m.in. na degustacji przygotowanych potraw oraz potraw regionalnych w płynie.
A wszystko w otoczeniu niezwykłego zabytku z 1791 r., zbudowanego przez osadników olęderskich.
Ile będzie kosztowało odprowadzenie deszczówki w Grudziądzu?
