Dieta na dobry wzrok dla seniora
Pogorszenie widzenia to naturalny proces, który następuje z wiekiem. Soczewka ulega zesztywnieniu, a w wyniku zwiotczenia mieśni osłabione są zdolności akomodacji oka. Proces ten nazywany jest satarowzrocznością, czyli inaczej mówiąc prezbiopią. To, jak szybko zmiany te będą postępowały, zależy od wielu czynników, między innymi stylu życia, genów czy diety. Wzrok ulega pogorszeniu mniej więcej po 40 roku życia. Dostarczając organizmowi cennych składników odżywczych, możemy opóźnić ten negatywny proces.
Zobacz także: Takie są niebezpieczne połączenia leków - takich leków nie łącz ze sobą.
To może skończyć się tragedią
Tego nie jedz, gdy masz kłopoty ze wzrokiem
Istnieją produkty, które należy włączyć do diety, gdy mamy problemy ze wzrokiem. Wśród nich szczególnie wyróżniają się produkty bogate w luteinę: jarmuż, kapusta włoska, natka pietruszki, szpinak, szczypior, papryka, dynia, jagody, borówki, maliny, porzeczki i jeżyny.
Są także produkty, które należy wykluczyć z diety w przypadku pogorszenia widzenia. Dotyczy to zwłaszcza osób w podeszłym wieku. Tego nie jedz, gdy masz kłopoty ze wzrokiem - szczegóły w galerii:
