Aluminiowe patelnie są tanie i lekkie, szybko się rozgrzewają. I to tyle, co można powiedzieć o ich zaletach. Niestety, są mało odporne. Po parokrotnym użyciu widać pofałdowania.
Lepsza stal
Lepsze są patelnie stalowe, odporne na bardzo wysoką temperaturę. Często mają podwójne dno. To sprawia, że potrawa się nie przegrzewa, nie przypala i nie przywiera do powierzchni.
Nowość na patelni
Są też nowości. Choćby patelnie z rusztem - zastępują grilla. Są płytkie, ale za to ciężkie. Na dnie patelni znajdują się jakby rowki. To one są odpowiedzialne za prawidłową temperaturę. Dzięki nim jedzenie jest chrupiące i soczyste.
Można smażyć kilka potraw jednocześnie. I to na tej samej patelni! Można kupić patelnie dzielone, z przegródkami. To umożliwia przygotowanie różnych potraw za jednym zamachem.
Trochę Azji w kuchni
Coraz więcej gospodyń chwali sobie woki. To patelnie do przygotowywania potraw azjatyckich. Specjalna podstawa, wyglądająca jak misa, umożliwia smażenie mięs, ryb i warzyw w małej ilości tłuszczu. Woki wyposażone są w nakładki-ruszty. Na nie kładziemy gotowe składniki, które - pozostając nad smażoną potrawą - nie stygną.