Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dodaj tę przyprawę do ogórków kiszonych, a będą twarde. Oto trik, aby ogórki kiszone zachowały jędrność

online
Tajemnica sprężystych i jędrnych ogórków kiszonych tkwi w przepisie. W przypadku ogórków im mniej przypraw i większa prostota, tym lepszy efekt. Co dodać, aby ogórki kiszone były twarde? Sprawdź w naszej galerii.
Tajemnica sprężystych i jędrnych ogórków kiszonych tkwi w przepisie. W przypadku ogórków im mniej przypraw i większa prostota, tym lepszy efekt. Co dodać, aby ogórki kiszone były twarde? Sprawdź w naszej galerii.
Już w lipcu rozpoczyna się sezon na ogórki, jego szczyt nastąpi jednak w sierpniu. To właśnie wtedy najwięcej osób przygotowuje ogórki gruntowe oraz konserwowe. Choć przepisów jest wiele, cel jeden - aby ogórki były smaczne, twarde i jędrne. Można to osiągnąć dodając do słoika jedną przyprawę. Oto trik na poprawienie sprężystości ogórków.

Ogórki dojrzewają między lipcem i październikiem. Gdy zaobserwujemy, że mają już długość około 15-20 cm, odcinamy ogonek ostrym nożem. W sierpniu można zaobserwować prawdziwy wysyp tych warzyw. To właśnie wtedy organizowane są największe zbiory, a w marketach oraz na targach przybywa świeżych dostaw. Dlatego sierpień jest również uznawany za szczyt sezonu na kiszenie ogórków.

Przeczytaj także: Liście twoich pomidorów zwijają się i więdną? Takie są przyczyny. Sprawdź, jak odratować krzaki pomidora

Jak dobrze zrobić ogórki kiszone?

Przepis na ogórki kiszone wydaje się być prosty. Ogórki należy ciasno ułożyć w słoiku, następnie dodać czosnku, koperku oraz wybranych przypraw (np. gorczyca, liść laurowy, ziele angielskie, chrzan). Całość zalać ciepłą solanką, aby przykryła warzywa. Na koniec dobrze zakręcić i odstawić do kiszenia.

Zdarza się jednak, że w procesie kiszenia ogórki tracą swoją sprężystość i stają się miękkie. Przyczyną może być zła jakość i odmiana ogórków. Najlepsze są te, które nie były przesadnie nawożone i średnich rozmiarów. Jeżeli pomimo zakupu ogórków wysokiej jakości, po ukiszeniu stają się one miękkie, powodem mogą być złe proporcje solanki lub wykorzystanie niewłaściwych przypraw.

Dodaj tę przyprawę do ogórków kiszonych, a będą twarde

Dzięki tej przyprawie, twoje ogórki po ukiszeniu będą twarde i sprężyste. Oto sposób, aby ogórki kiszone zachowały jędroność:

Co zrobić, aby ogórki kiszone się nie psuły?

Najczęstszą przyczyną psucia się ogórków kiszonych jest wykorzystanie starych słoików - z uszkodzeniami na gwincie i wieczku. Inną przyczyną może być zbyt długie zwlekanie z kiszeniem (ogórki stały za długo) lub użycie niewłaściwej mieszanki przypraw.

od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska