Sezon na ogórki w pełni, pora więc zacząć wykorzystywać je w swojej kuchni. Można je spożywać na surowo nawet bez przypraw, marynować je, a nawet nadziewać. Warto robić z nich przetwory, by nie tylko móc cieszyć się smakiem ogórków zimą, ale także by zadbać o swoje zdrowie – kiszonki działają jak naturalny probiotyk i wzmacniają odporność organizmu.
Co można dodać do świeżych ogórków?
Ogórki na kanapkach lub solo jako dodatek do obiadu zwykle posypuje się jedynie solą i pieprzem. Amatorzy ostrzejszych smaków chętnie dorzucają do nich siekaną cebulkę lub odrobinę czosnku, a miłośnicy mizerii mieszają je z kwaśną śmietaną i koperkiem. Są to warianty bezpieczne i sprawdzone, idealnie pasujące do wielu dań – zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich.
Co dodać do kiszonych ogórków?
Do kiszenia ogórków zwykle wykorzystuje się koper, czosnek oraz chrzan. Całość zalewa się gorącą wodą z dodatkiem soli. Niektórzy do słoików dodają również takie składniki jak ziele angielskie, listki laurowe, ziarenka pieprzu, czy liście wiśni.
Chcesz wiedzieć jak sprawić, by ogórek smakował jak arbuz? A może chcesz dodać mu nieco ostrości? Zobacz naszą galerię i poznaj nietypowe dodatki do ogórków!
