Kiszone ogórki - smaczne i zdrowe
Sezon ogórkowy w pełni, pora więc zabrać się za przygotowanie ich na zimę. Kiszonki mają nie tylko ciekawy smak, ale są przede wszystkim zdrowe. Dbają o mikroflorę jelitową, wzmacniają odporność organizmu, a do tego posiadają mnóstwo witamin, w tym niezwykle rzadką witaminę K, występującą tylko w fermentowanym jedzeniu.
Z ogórków kiszonych można przygotować pyszną zupę z ziemniakami, sałatki na grillowanego mięsa oraz ryb, czy dodawać je do kanapek z serem i szynką. Zawsze będą wyśmienite!
Ogórki kiszone – podstawowy przepis
Większość osób robi ogórki kiszone według podstawowej receptury. Do każdego słoika wkłada się po kilka gałązek kopru, kilka ząbków czosnku, plasterki chrzanu (świeżego lub suszonego), a całość zalewa się wodą ze sporą ilością soli – są zwolennicy tej kamiennej, jak i himalajskiej.
Proporcje są uzależnione od tego, jak bardzo słone, ostre i ukiszone mają być ogórki. Oczywiście, klasyczny przepis jest bardzo dobry i gwarantuje udane przetwory na zimę.
Warto jednak nieco zaszaleć w kuchni i wykorzystać do kiszenia nietypowe dodatki, które wzbogacą smak kiszonek. Obejrzyj galerię i sprawdź nasze propozycje. Dzięki tym trikom ogórki kiszone będą jeszcze smaczniejsze.
