Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dziś objadamy się pączkami. Zobaczcie jak wykonują je zawodowi cukiernicy [zdjęcia]

(FI)
Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek. Skoro tak, to zgodnie z tradycją czas pałaszować chruściki, no i przede wszystkim pączki.

- Codziennie, po drodze do szkoły kupuję sobie pączka. Dziś na pewno na jednym się nie skończy - słyszymy od Dominiki, licealistki z Inowrocławia.

Różne rodzaje

W ciastkarniach nabyć będzie można dziś różne rodzaje pączków. Obok tych tradycyjnych z lukrową pomadą lub posypanych cukrem pudrem i nadzianych marmoladą różaną, sprzedawane będą na przykład pączki wiedeńskie. Takie wypełnione w środku śmietaną. W ofercie na pewno nie zabraknie pączków z czekoladowym nadzieniem i polewą albo takich dodatkowo posypanych skórką pomarańczową.

- Wspólnym dla wszystkich pączków na pewno jest to, że powstają z ciasta drożdżowego. W przypadku tych tradycyjnych, każdy cukiernik stara się wzbogacić ich smak według receptur stosowanych tylko w jego firmie - komentuje Piotr Jóźwiak, inowrocławski mistrz cukierniczy i piekarniczy.

Więcej niż zwykle

Praktycznie nie ma piekarni, która na tłusty czwartek nie zwiększyłaby produkcji pączków. W wielu z nich praca rozpoczęła się już wczoraj po południu. - Pączków na pewno dziś dla nikogo nie zabraknie ani w moich punktach, ani w placówkach prowadzonych przez moich kolegów - zapewnia mistrz Jóźwiak.

Przy okazji rzemieślnik żartuje, że jutro najwięcej pretensji do ciastkarzy będą mieć panie. - Pączki są kalorycznymi bombami. Kto zje ich za dużo, może przybrać na wadze - dodaje Jóźwiak.

Na razie nie ma się co martwić o zbędne kilogramy. Czas podtrzymać tradycję i skonsumować kilka lukrowanych słodkości z nadzieniem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska