X Forum Rolnicze „Gazety Pomorskiej” organizujemy 2 grudnia w hotelu Cukrownia Żnin. Przez cały dzień w kilku salach konferencyjnych będą trwały dyskusje o sprawach najważniejszych dla rolników. Do udziału w naszym Forum zaprosiliśmy wielu ekspertów: naukowców, byłych ministrów rolnictwa, doradców rolniczych, biznesmenów i praktyków. Będziemy z nimi rozmawiać o Europejskim Zielonym Ładzie, biopaliwach, ekoschematach i innowacjach w gospodarstwach, jakimi są roboty i mikrobiologiczne środki ochrony roślin. Tematów przygotowaliśmy znacznie więcej. Nie pominiemy podstawowych gałęzi rolniczych, czyli produkcji zwierzęcej.
Europa odchodzi od chowu świń
Najbardziej niepewna jest produkcja wieprzowiny, pogłowie świń w kraju systematycznie spada. Z danych Eurostatu wynika, że dotyczy to nie tylko Polski. Od wieprzowiny odchodzi większość Europy.
- W czerwcu 2023 r., w porównaniu z czerwcem 2022 r., pogłowie świń u największych unijnych producentów żywca wieprzowego (poza Hiszpanią) spadło. W Niemczech o 6 proc. (do 20,9 mln szt.), we Francji o 4 proc. (do 12,1 mln szt.), w Danii o 10 proc. (do 11 mln szt.), w Holandii o 3 proc. (do 10,9 mln szt.) i w Polsce o 2 proc. (do 9,4 mln szt.). Jedynie w Hiszpanii, będącej liderem w Unii Europejskiej pod względem produkcji wieprzowiny, pogłowie trzody chlewnej wzrosło o 4 proc. (do 33,9 mln szt.) - podaje Krajowy Ośrodek Wsparcie Rolnictwa.
W Europie jeszcze taniej niż u nas
Rolnicy ograniczają pogłowie z powodu rozprzestrzeniania się afrykańskiego pomoru świń, a także z uwagi na niskie stawki żywca wieprzowego w skupach.
Spadki cen wieprzowiny odczuwają producenci w całej Unii Europejskiej.
- Na przełomie października i listopada ceny skupu świń rzeźnych u największych unijnych producentów wieprzowiny były niższe niż w Polsce – zwraca uwagę KOWR. - Cena żywca wieprzowego klasy E w Polsce, wyrażona w walucie unijnej, ukształtowała się na poziomie 219,69 euro za 100 kg, o 4 proc. wyższym niż średnia w UE.
We Francji wyniosła 195 euro, W Niderlandach – 195,11 euro, w Hiszpanii - 205,04 euro. W Niemczech cena tego żywca była nieco wyższa niż w Polsce - 220,25 euro za 100 kg.
Do jakiego poziomu spadnie pogłowie świń w Polsce? W jakim kierunku rolnicy przekształcą produkcję? Odpowiedzi na te pytania poszukamy w Żninie. W Forum Rolniczym mogą uczestniczyć tylko osoby zaproszone. Podczas gali zwieńczającej to wydarzenie, nagrodzimy też laureatów konkursu „Rolnictwo mam w genach”.
