- Razem z naszym kucharzem postaramy się przyswoić państwu smaki i zapachy Francji - mówi Elżbieta Zwiewka.
- Najbardziej popularna jest tam kuchnia regionalna z okolic Lyonu, Burgundii, a także kuchnia prowansalska ze swoim zapachem czosnku i oliwy - mówi Wojciech Skoczek z Gąsawki.
- Jedną z typowych potraw burgundzkich jest np. foie gras, czyli pasztet z gęsich wątróbek. Popularny jest też homard persille, tj. porcjowane mięso homara z pietruszką, szalotką i ziołami. U nas będzie bardziej "swojsko". Szykujemy takie smakołyki jak potrawę z kurczaka duszonego w winie burgundzkim, roladki rybne z farszem warzywnym. A na deser? Cudowny mus czekoladowy...
Podobnie jak w ubiegłym tygodniu (wysłuchaliśmy o specjałach włoskich - przyp. red.) i tym razem będzie miniszkoła, ale kuchni francuskiej. - Zdradzimy kilka ciekawostek. Podzielimy się niektórymi przepisami.
Po prezentacji (w sobotę i niedzielę w godz. 14 i 16) będzie można degustować przygotowane dania, a także posłuchać muzyki francuskiej i obejrzeć film "Odkryte tajemnice Francji".
I uwaga! Dla naszych czytelników mamy zaproszenie na spotkanie z francuską kuchnią w Gąsawce! Należy odpowiedzieć, co to jest foie gras? Czekamy na telefony e redakcji "Pomorskiej" w Żninie w godz. 16-16.15 pod nr 52 30 31 215.
Gąsawka ze szczyptą Prowansji. Wygraj zaproszenie na spotkanie z kuchnią francuską!

Wojciech Skoczek, szef kuchni w Gąsawce, zaprasza na spotkania z cyklu "Kuchnie świata". W ubiegłym tygodniu opowiedział o włoskich specjałach. Od dziś (aż przez cały weekend) przenosi nas do pachnącej ziołami kuchni francuskiej.
W Gąsawce kolejna weekendowa atrakcja z cyklu "Kuchnie świata"! Tym razem właściciele ośrodka zapraszają na spotkanie z kuchnią francuską.
Podaj powód zgłoszenia
skuszony wcześniejszymi doniesieniami o tym lokalu w wakacje pojechałem z rodziną zjeść dobry obiad w tym ośrodku (w artykule pisano, że kucharz to dobry specjalista i serwuje wyśmienite i wyszukane dania kuchni polskiej). i przeżyłem rozczarowanie, niemiłe! lokal o warunkach "kiepskich", a jedzenie? na obiad Pani poleciła mi schabowego z frytkami lub grilla na zewnątrz. nijak to się ma do dobrej kuchni.
za dużo słodyczy w tej słodkiej wypowiedzi.
A jak za dużo, to zawsze podejrzane.
Chyba pojadę sprawdzić
A jak za dużo, to zawsze podejrzane.
Chyba pojadę sprawdzić