https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Gdzie, z kim i co jemy? Króluje kuchnia rodzima

Ewelina Kwiatkowska
fot. sxc.hu
Mieszkańcy naszego regionu najczęściej wybierają restauracje, w których mogą zjeść typowo polskie danie. Na drugim miejscu są lokale z włoskim jedzeniem (wskazał je co czwarty badany).

Egzotyczne dania? U nas nie cieszą się zbyt wielką popularnością. Ponad 60% badanych podkreśla, że nie jada w restauracjach, które serwują taką kuchnię. Jeśli już decydujemy się na wizytę w lokalu z egzotycznym jedzeniem - wybieramy kuchnię arabską.

Coraz częściej jemy poza domem. Dlaczego? Jednymi z głównych powodów są: wygoda, oszczędność czasu, niechęć do gotowania. Kolejnym zaś - chęć spotkania się ze znajomymi.

Więcej informacji z regionu przeczytasz na stronie www.pomorska.pl/region

A czym kierujemy się podczas wyboru lokalu? - W branży restauracyjnej chodzi głównie o lokalizację, lokalizację i jeszcze raz lokalizację - podkreśla Maurice Beursknes Menedżer Pionu Marketingu ds. Grupy Klientów HoReCa w MAKRO. - Jest to szczególnie widoczne w dużych miastach, gdzie restauracje zlokalizowane w centrum, blisko głównych miejskich deptaków są zawsze pełne klientów.

Na kolejnych miejscach rankingu znalazły się: ceny dań oraz urozmaicone menu.

Czytaj e-wydanie »
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska