Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Gęś burger - tradycja prosto z Kujaw i nowoczesność

Maja Erdmann
Gęś burger
Gęś burger nadesłane
Dzieci lubią hamburgery, ale czy taki z gęsiny ma u nich szanse? Na pewno. Gęś burger łączy w sobie zamiłowanie do szybkiego jedzenia z tradycyjnym gotowaniem jak u babci.

Gęś burger to potrawa zarejestrowana w Krajowej Sieci Dziedzictwa i naprawdę warto się nim chwalić. Gęsina to mięso, które ma wyjątkowe walory odżywcze i smakowe. Jak żadne inne mięso ma wysoką zawartość tłuszczów nienasyconych czyli takich, które znajdziemy na przykład w oliwie z oliwek. Są one bardzo dobrze wchłaniane, więc po prostu zdrowe. Kwasy tłuszczowe gęsiny są dobrze przyswajalne i polecane, zwłaszcza osobom, które mają problemy z cholesterolem. Dla młodych ludzi natomiast mięso gęsie jest polecane jako zdrowsza alternatywa dla wieprzowiny. Wzorcowy gęś burger przygotowywany jest z mięsa gęsi przyzagrodowej i proekologicznej. Mieli się pierś i udka oraz miesza się je z ziołami takimi jak lubczyk, majeranek i natka pietruszki. Co ciekawe zamiast bułki tartej do masy dodaje się pokruszone płatki owsiane.

Także bułka, w którą wkłada się kotlecik jest zdrowa, własnej produkcji. Dodatki do potrawy również przygotowane są własnoręcznie, a są to surówka z białej kapusty, marchwi i cebuli oraz sos pomidorowy.

Przepis na takiego gęś burgera jest znany Fundacji Hodowców Polskiej Białej Gęsi. Fundacja ta promuje też ekologiczny chów gęsi, nazywany przyzagrodowym, który pozwala na uzyskanie zdrowego, wartościowego, ekologicznego mięsa i tłuszczu gęsiego oraz puchu i pierza.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska