Gęś burger to potrawa zarejestrowana w Krajowej Sieci Dziedzictwa i naprawdę warto się nim chwalić. Gęsina to mięso, które ma wyjątkowe walory odżywcze i smakowe. Jak żadne inne mięso ma wysoką zawartość tłuszczów nienasyconych czyli takich, które znajdziemy na przykład w oliwie z oliwek. Są one bardzo dobrze wchłaniane, więc po prostu zdrowe. Kwasy tłuszczowe gęsiny są dobrze przyswajalne i polecane, zwłaszcza osobom, które mają problemy z cholesterolem. Dla młodych ludzi natomiast mięso gęsie jest polecane jako zdrowsza alternatywa dla wieprzowiny. Wzorcowy gęś burger przygotowywany jest z mięsa gęsi przyzagrodowej i proekologicznej. Mieli się pierś i udka oraz miesza się je z ziołami takimi jak lubczyk, majeranek i natka pietruszki. Co ciekawe zamiast bułki tartej do masy dodaje się pokruszone płatki owsiane.
Także bułka, w którą wkłada się kotlecik jest zdrowa, własnej produkcji. Dodatki do potrawy również przygotowane są własnoręcznie, a są to surówka z białej kapusty, marchwi i cebuli oraz sos pomidorowy.
Przepis na takiego gęś burgera jest znany Fundacji Hodowców Polskiej Białej Gęsi. Fundacja ta promuje też ekologiczny chów gęsi, nazywany przyzagrodowym, który pozwala na uzyskanie zdrowego, wartościowego, ekologicznego mięsa i tłuszczu gęsiego oraz puchu i pierza.