Gęsina
To rarytas wśród europejskich smaków, do niedawna dobrze usadowiony także w polskiej tradycji kulinarnej. Polacy hodowali gęsi i delektowali się ich smacznym mięsem już w XVII wieku. W XIX wieku na warszawskiej giełdzie towarowej sprzedawano rocznie ponad 3,5 miliona gęsi, które cieszyły podniebienia smakoszy w wielu zakątkach kontynentu. Także obecnie nasz kraj jest ich największym europejskim producentem. Polska gęś jest ceniona między innymi na rynku niemieckim, gdzie eksportujemy co roku 18-20 tysięcy ton gęsich tuszek. Niestety - choć gęsina jest nie tylko wyśmienita, ale także zdrowa - sami jemy jej bardzo niewiele, zaledwie 700 ton rocznie. Ale to powinno się wkrótce zmienić.
Ogólnopolską kampanię "Gęsina na św. Marcina", która startuje dziś w Warszawie, firmują Slow Food Polska, Instytut Zootechniki w Kołudzie Wielkiej i marszałek województwa kujawsko-pomorskiego Piotr Całbecki.
- Chcemy wypromować gęsinę jako znakomity surowiec do przyrządzania smacznych i zdrowych dań oraz przywrócić ginącą tradycję spożywania gęsiego mięsa na świętego Marcina, czyli w dniu Narodowego Święta Niepodległości. Jesteśmy do tego szczególnie predestynowani, bo kujawsko-pomorskie, posiadające na swoim terenie czołową polską placówkę badawczo-hodowlaną, produkującą najlepszą w Europie gęś kołudzką, jest stolicą polskiej hodowli gęsi - podkreśla marszałek Piotr Całbecki.
Do akcji zostały zaproszone najlepsze polskie restauracje, do których wystosowano indywidualne zaproszenia. W ramach trwającego od 11 do 22 listopada Święta Polskiej Gęsi Owsianej będą podawać potrawy z gęsi pochodzących z hodowli w Kołudzie Wielkiej w powiecie inowrocławskim. Tamtejszy Zakład Doświadczalny Instytutu Zootechniki jest właścicielem genotypu gęsi białej kołudzkiej, posiada też fermę zarodową zaopatrującą hodowle w całej Polsce. Biała kołudzka to 95 procent polskiego eksportu gęsiny, a kołudzka ferma jest jedyną taką fermą na świecie. Zakład Doświadczalny w Kołudze został w tym roku oznaczony Odznaką Honorową za Zasługi dla Województwa Kujawsko-Pomorskiego.
Na 9 listopada zaplanowano konferencję naukową w Kołudze Wielkiej. Jej tematem będą fenomen polskiej gęsi oraz problemy związane z promocją gęsiny w polskiej gastronomii. Oprócz marszałka Całbeckiego, który objął patronat nad sympozjum, wezmą w nim udział między innymi dyrektor generalny Krajowej Rady Drobiarstwa Leszek Kawski i profesor Juliusz Książkiewicz z Instytutu Zootechniki z Krakowa.
11 listopada, w dniu Narodowego Święta Niepodległości, odbędzie się wielki festyn na Jordankach w Toruniu - z degustacją potraw z gęsiny, prezentacją produktów regionalnych oraz występami i wspólnym śpiewaniem przy ognisku a - także podobne imprezy w podbydgoskim Ostromecku i Włocławku. Tego samego dnia ruszy też akcja "Gęsina na św. Marcina" w wybranych restauracjach.
- Podsumujemy ją pod koniec listopada, a w grudniu wydamy książkę kucharską z autorskim przepisami na potrawy z gęsiny, przygotowanymi przez szefów najlepszych restauracji w kraju - mówi Beata Krzemińska, rzecznik prasowy Urzędu Marszałkowskiego w Bydgoszczy.