Bób jest dobrym źródłem białka, dlatego świetnie wpisuje się w diety bezmięsne, gdzie warto uzupełniać ten składnik. Sporo w nim potasu i błonnika, za to mało sodu, dlatego jest polecany, gdy chcemy obniżyć poziom cholesterolu. Nie powinni sięgać po bób diabetycy.
Warto wiedzieć, że bób jest rośliną ciężkostrawną i ma właściwości gazotwórcze. Dietetycy podkreślają, że ma stosunkowo niewielką kaloryczność.
- Bób najczęściej jemy ugotowany, są też zwolennicy jedzenia na surowo.
- Świeży bób powinien mieć twarde i gładkie ziarna.
- Do tygodnia wytrzyma w lodowce.
Jak długo gotować bób?
Do ugotowania 1 kg bobu potrzebujemy 1,5-2 litry wody i płaską łyżeczkę soli, szczyptę cukru. W przypadku młodego bobu wystarczy 4-5 minut, w przypadku nieco starszego można przedłużyć gotowanie o minutę. Im starszy bób, tym dłuższe gotowanie, czasem nawet ponad 10 minut. Odpowiadający nam stan ugotowania bobu, najlepiej jest sprawdzać podczas gotowania, smakując co minutę.Po ugotowaniu odlewamy przez sito, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki.
Z czym jeść bób? Przepis na dania z bobu lub z bobem
Oto kilka propozycji:
- sos z bobem,
- spaggetii z bobem,
- zupa krem z bobu,
- dodatek bobu do kaszotto albo sałatki,
- kopytka z bobu
Ugotowany bób możemy dodać właściwie do każdego dania - makaronu, kaszy czy sałatki.
Zupa krem z bobu - przepis
Składniki:
- 500 g ugotowanego bobu
- łyżka masła
- 1 litr wywaru warzywnego lub bulionu drobiowego
- 1 średniej wielkości ziemniak
- 1/3 szklanki mleka
- szczypta pieprzu ziołowego
- łyżka oliwy z oliwek
- mała cebula
Zaczynamy od umieszczenia w garnku masła i oliwy, na których trzeba zeszklić cebulę, dodajemy wywar i pokrojonego w drobną kostkę ziemniaka. Po 10-15 minutach gotowania, gdy ziemniaki i cebula zmiękną, możemy dodać bób, mleko i znów gotować kilka minut. Na koniec możemy dodać pieprz i sól do smaku. Przy pomocy blendera w garnku powstaje krem z bobu. Można doprawić sosem sojowym.
Przepis na kopytka z bobu
Znacie zapewne kopytka przygotowywane z ziemniaków. A gdyby tak zamienić je na bób? Będą miały zielonkawy kolor. Potrzebujemy szczypty soli i opcjonalnie odrobinę posiekanego kopru. Na 0,5 kg ugotowanego bobu, 150 g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki soli. Ugotowany bób należy obrać, a następnie przemielić (można użyć malaksera, blendera, maszynki do mielenia). Dodajemy do niego mąkę, sól. Wyrabiamy i forujemy ciasto na kopytka. Można je ugotować lub usmażyć.
Karczmiskie pierogi z bobu na Liście Produktów Tradycyjnych
Jedną z propozycji dań z bobu są pierogi, które trafiły na prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Listę Produktów Tradycyjnych na terenie województwa lubelskiego. Jak je przygotować? Ciasto na pierogi wyrabiamy z mąki, ciepłej wody, odrobiny soli i oleju. Bób gotujemy, mielimy przez maszynkę, dodajemy trochę ugotowanych kartofli, dodajemy do smaku soli, pieprzu i podsmażonej cebuli. Farsz wyrabiamy i zawijamy w ciasto pierogowe. Źródło: MRiRW
