Gotowanie bobu - przepis na dania. Jak długo gotować bób - skarb wegan i osób na diecie?

Redakcja
pixabay.com/chrisreadingfoto
W drugiej połowie czerwca zaczął się sezon na bób, a jego ceny spadły. Na rynkach hurtowych na początku lipca można go już kupić za 5 zł za kilogram, na targowiskach zdarza się poniżej 10 zł. Co przygotować z tej rośliny strączkowej? Podajemy przepisy na dania z udziałem bobu. Jeśli przyrządzasz bób po raz pierwszy, sprawdź, jak długo należy go gotować.

Bób jest dobrym źródłem białka, dlatego świetnie wpisuje się w diety bezmięsne, gdzie warto uzupełniać ten składnik. Sporo w nim potasu i błonnika, za to mało sodu, dlatego jest polecany, gdy chcemy obniżyć poziom cholesterolu. Nie powinni sięgać po bób diabetycy.

Warto wiedzieć, że bób jest rośliną ciężkostrawną i ma właściwości gazotwórcze. Dietetycy podkreślają, że ma stosunkowo niewielką kaloryczność.

  • Bób najczęściej jemy ugotowany, są też zwolennicy jedzenia na surowo.
  • Świeży bób powinien mieć twarde i gładkie ziarna.
  • Do tygodnia wytrzyma w lodowce.

Jak długo gotować bób?

Do ugotowania 1 kg bobu potrzebujemy 1,5-2 litry wody i płaską łyżeczkę soli, szczyptę cukru. W przypadku młodego bobu wystarczy 4-5 minut, w przypadku nieco starszego można przedłużyć gotowanie o minutę. Im starszy bób, tym dłuższe gotowanie, czasem nawet ponad 10 minut. Odpowiadający nam stan ugotowania bobu, najlepiej jest sprawdzać podczas gotowania, smakując co minutę.Po ugotowaniu odlewamy przez sito, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki.

Z czym jeść bób? Przepis na dania z bobu lub z bobem

Oto kilka propozycji:

  • sos z bobem,
  • spaggetii z bobem,
  • zupa krem z bobu,
  • dodatek bobu do kaszotto albo sałatki,
  • kopytka z bobu

Ugotowany bób możemy dodać właściwie do każdego dania - makaronu, kaszy czy sałatki.

Zupa krem z bobu - przepis

Składniki:

  • 500 g ugotowanego bobu
  • łyżka masła
  • 1 litr wywaru warzywnego lub bulionu drobiowego
  • 1 średniej wielkości ziemniak
  • 1/3 szklanki mleka
  • szczypta pieprzu ziołowego
  • łyżka oliwy z oliwek
  • mała cebula

Zaczynamy od umieszczenia w garnku masła i oliwy, na których trzeba zeszklić cebulę, dodajemy wywar i pokrojonego w drobną kostkę ziemniaka. Po 10-15 minutach gotowania, gdy ziemniaki i cebula zmiękną, możemy dodać bób, mleko i znów gotować kilka minut. Na koniec możemy dodać pieprz i sól do smaku. Przy pomocy blendera w garnku powstaje krem z bobu. Można doprawić sosem sojowym.

Przepis na kopytka z bobu

Znacie zapewne kopytka przygotowywane z ziemniaków. A gdyby tak zamienić je na bób? Będą miały zielonkawy kolor. Potrzebujemy szczypty soli i opcjonalnie odrobinę posiekanego kopru. Na 0,5 kg ugotowanego bobu, 150 g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki soli. Ugotowany bób należy obrać, a następnie przemielić (można użyć malaksera, blendera, maszynki do mielenia). Dodajemy do niego mąkę, sól. Wyrabiamy i forujemy ciasto na kopytka. Można je ugotować lub usmażyć.

Karczmiskie pierogi z bobu na Liście Produktów Tradycyjnych

Jedną z propozycji dań z bobu są pierogi, które trafiły na prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Listę Produktów Tradycyjnych na terenie województwa lubelskiego. Jak je przygotować? Ciasto na pierogi wyrabiamy z mąki, ciepłej wody, odrobiny soli i oleju. Bób gotujemy, mielimy przez maszynkę, dodajemy trochę ugotowanych kartofli, dodajemy do smaku soli, pieprzu i podsmażonej cebuli. Farsz wyrabiamy i zawijamy w ciasto pierogowe. Źródło: MRiRW

Mniej wina w Europie

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie