https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

"Gotuj z Pomorską": Pyzy borowiackie [przepis Czytelniczki]

Teresa Kropidłowska (opr. ska)
Pyzy borowiackie
Pyzy borowiackie Teresa Kropidłowska
Teresa Kropidłowska jest prezesem KGW "Łężanki' w Łęgu i tam również spełnia się w kulinariach.

Składniki:

3 kg ziemniaków
1 kostka twarogu
1 żółtko
trochę śmietany
30 dkg boczku wędzonego
sól
pieprz

Ruszył konkurs "Gotowanie z Pomorską". Baw się z nami zgłoszenia przyjmujemy do 10.11.2011.
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

Odsączyć masę przez płótno. Płyn zostawić, potem zlać i zebrać mączkę ziemniaczaną która zebrała się na dnie naczynia, dodać ja do masy ziemniaczanej. Trochę osolić.

Twaróg rozgnieść widelcem razem ze śmietaną i żółtkiem, osolić i doprawić pieprzem.

Zrobić kulki z twarogu.

Z masy ziemniaczanej zrobić placek na dłoni, w środek włożyć kulkę twarogu i zlepić pyzę.

Gotować w lekko osolonej wodzie około 15 min co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliły.

Wyjąć z garnka i zahartować je zimną wodą.

Boczek pokroić w kostkę i przesmażyć na patelni. Wyjąć skwarki, a na tłuszczu obsmażyć pyzy z każdej strony.

Podawać posypane boczkiem .

Czytaj e-wydanie »

Nieruchomości z Twojego regionu

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska