Składniki:
3 kg ziemniaków
1 kostka twarogu
1 żółtko
trochę śmietany
30 dkg boczku wędzonego
sól
pieprz
Ruszył konkurs "Gotowanie z Pomorską". Baw się z nami zgłoszenia przyjmujemy do 10.11.2011.
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Odsączyć masę przez płótno. Płyn zostawić, potem zlać i zebrać mączkę ziemniaczaną która zebrała się na dnie naczynia, dodać ja do masy ziemniaczanej. Trochę osolić.
Twaróg rozgnieść widelcem razem ze śmietaną i żółtkiem, osolić i doprawić pieprzem.
Zrobić kulki z twarogu.
Z masy ziemniaczanej zrobić placek na dłoni, w środek włożyć kulkę twarogu i zlepić pyzę.
Gotować w lekko osolonej wodzie około 15 min co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliły.
Wyjąć z garnka i zahartować je zimną wodą.
Boczek pokroić w kostkę i przesmażyć na patelni. Wyjąć skwarki, a na tłuszczu obsmażyć pyzy z każdej strony.
Podawać posypane boczkiem .
Czytaj e-wydanie »