Składniki:
50 dag ziemniaków
1 l bulionu warzywnego
25 dag świeżych grzybów leśnych (borowiki, koźlaki itp.)
1 cebula
1/2 szklanki śmietany 22%
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
1 liść laurowy
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
Ruszył konkurs "Gotowanie z Pomorską". Baw się z nami zgłoszenia przyjmujemy do 10.11.2011.
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę, wkładamy do wrzącego bulionu, dodajemy liść laurowy i gotujemy 10 minut.
Grzyby czyścimy, płuczemy i kroimy w paski.
Cebulę obieramy, drobno kroimy, szklimy na rozgrzanym maśle, dodajemy grzyby i smażymy 10 minut, mieszając.
Przekładamy do garnka z zupą i gotujemy jeszcze 15 minut. Mąkę mieszamy z 2 łyżkami zimnej wody, łączymy z zupą i jeszcze chwilę gotujemy.
Odstawiamy z ognia i łączymy ze śmietaną. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy posypaną natką pietruszki.
Czytaj e-wydanie »