Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

"Gotuj z Pomorską": Zupa ziemniaczana z grzybami [przepis Czytelniczki]

Teresa Kropidłowska (opr. ska)
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę, wkładamy do wrzącego bulionu, dodajemy liść laurowy i gotujemy 10 minut.
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę, wkładamy do wrzącego bulionu, dodajemy liść laurowy i gotujemy 10 minut. sxc.hu
Teresa Kropidłowska jest prezesem KGW "Łężanki' w Łęgu i tam również spełnia się w kulinariach.

Składniki:

50 dag ziemniaków
1 l bulionu warzywnego
25 dag świeżych grzybów leśnych (borowiki, koźlaki itp.)
1 cebula
1/2 szklanki śmietany 22%
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
1 liść laurowy
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz

Ruszył konkurs "Gotowanie z Pomorską". Baw się z nami zgłoszenia przyjmujemy do 10.11.2011.
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę, wkładamy do wrzącego bulionu, dodajemy liść laurowy i gotujemy 10 minut.

Grzyby czyścimy, płuczemy i kroimy w paski.

Cebulę obieramy, drobno kroimy, szklimy na rozgrzanym maśle, dodajemy grzyby i smażymy 10 minut, mieszając.

Przekładamy do garnka z zupą i gotujemy jeszcze 15 minut. Mąkę mieszamy z 2 łyżkami zimnej wody, łączymy z zupą i jeszcze chwilę gotujemy.

Odstawiamy z ognia i łączymy ze śmietaną. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy posypaną natką pietruszki.

Czytaj e-wydanie »

Nieruchomości z Twojego regionu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska