To się dzieje z organizmem, gdy jesz gruszki
Niewiele osób wie, że zjedzenie już jednej gruszki dostarcza organizmowi około 15% dziennego zapotrzebowania na błonnik i około 6% dziennego zapotrzebowania na potas. Owoc ten bogaty jest także w inne składniki odżywcze. Stanowi źródło przeciwutleniaczy i fenoli. Zawiera witaminy z grupy B, witaminę A oraz C. Co ważne, gruszki jako jedne z niewielu owoców, zawierają w sobie cenny w naszym klimacie jod.
Przeczytaj także: Słabe krążenie - oto objawy. Specjaliści wskazują pierwsze oznaki problemów z krążeniem
Takie są skutki jedzenia gruszek
Sezon na gruszki rozpoczyna się latem, a kończy na przełomie października i listopada. W sklepach dostaniemy je przez cały rok. Dlaczego warto jeść gruszki? Jak gruszki wpływają na zdrowie? Jakie są właściwości gruszek? Odpowiedzi w naszej galerii:
Kto nie może jeść gruszek?
Gruszki powinni ograniczyć w diecie osoby mające problem z tolerancją fruktozy. Owoce te zawierają 6.5% fruktozy i 1.3% sacharozy. Nie zaleca się również spożywanie gruszek osobom cierpiącym na dolegliwości jelitowe, np. zespół jelita drażliwego, ze względu na wysoką zawartość błonnika.
Ile dziennie warto jeść gruszek?
Dietetycy twierdzą, że warto jeść nawet do 5 gruszek dziennie. Wyjątek stanowią diabetycy. Gruszki, pomimo dużej zawartości cukru, są owocami niskokalorycznymi. 100 gram owocu dostarcza zaledwie 63 kcal.
