https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

I Dobrzyński Koncert Kulinarny w Glewie. Tak się udał! [zdjęcia, wideo]

Wojciech Alabrudziński
Wojciech Alabrudziński
- Nie chodzi o to, by się tylko spotkać przy dobrym jedzeniu, ale by się nim podzielić - podkreślał Piotr Lenart.

W gospodarstwie agroturystycznym "Pod zachrypniętym kogutem" zorganizowano pierwszą edycję Dobrzyńskiego Koncertu Kulinarnego.

- Cieszę się, że zebraliśmy się tutaj wokół idei dobrego jedzenia - mówiła Aleksandra Wronkowska-Mordal prowadząca gospodarstwo i fundację "Prometeusz". - To jest bardzo ważna rzecz w czasach, kiedy z jakością żywności jest różnie. Przede wszystkim kłaniam się paniom z kół gospodyń wiejskich, bo to ich wysiłek nie pozwolił być nam głodnymi.

Nie szczędził też ciepłych słów Piotr Lenart z akcji "Niech cię zakole": - Macie tu dobre jedzenie i wy się przy nim zbieracie. Ale nie chodzi o to, by się tylko spotkać przy dobrym jedzeniu, ale by się nim podzielić. To spotkanie zostało zorganizowane w tak urokliwym miejscu po to, by ci, którzy tu przyjadą, choćby była ich garstka, powiedzieli o tym, jak tu jest pięknie.

Goście mieli okazję spróbować frykasów przygotowanych przez gospodynie z Chalina, Tłuchowa, Maliszewa oraz panie z gminy Wielgie. Były też grupy wokalno-tanecznej z gminy Wielgie.

Akcja była możliwa dzięki wsparciu starostwa powiatowego i urzędu marszałkowskiego.

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska