Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

30 grudnia – dzień serka wiejskiego. Twarożek ze śmietaną to tradycja w polskich gospodarstwach. Także na Kujawach

Agnieszka Romanowicz
Agnieszka Romanowicz
Domowy twarożek powstaje dzięki zmieszaniu rozdrobnionego twarogu ze śmietaną. Najczęściej jest to śmietana kwaśna i dodatki, jak sól, szczypior, rzodkiewka. Ale niektóre gospodynie używają słodkiej kremówki i taki twarożek podają ze świeżymi lub suszonymi owocami.
Domowy twarożek powstaje dzięki zmieszaniu rozdrobnionego twarogu ze śmietaną. Najczęściej jest to śmietana kwaśna i dodatki, jak sól, szczypior, rzodkiewka. Ale niektóre gospodynie używają słodkiej kremówki i taki twarożek podają ze świeżymi lub suszonymi owocami. Pixabay
Domowa wersja serka typu cottage jest dobrze znana w polskich domach. Połączenie twarogu ze śmietaną może być słodkie i wytrawne. Nie brakuje amatorów serka wiejskiego. Niektórzy nadal samodzielnie wytwarzają twaróg.

Dzień serka wiejskiego wymyślił dla żartu jeden z serwisów internetowych, ale podchwyciły go liczne portale kulinarne i tak 30 grudnia 2022 roku doczekał się 10. edycji. Końcówka roku po wielkim jedzeniu w Boże Narodzenie okazała się dobrym momentem na promocję czegoś lekkiego "na ząb".
Serek typu cottage powstał dzięki wykorzystaniu drobnych kawałków sera, tworzących się w trakcie produkcji masła. Nazwa znana jest od 1931 r. w Wielkiej Brytanii, w Polsce serek wiejski pojawił się na sklepowych półkach w 1992 r. z logiem OSM Piątnica, po której produkcję serka typu cottage rozpoczęły też inne mleczarnie.

Domowa wersja twarożku wiejskiego jest tradycją w wielu polskich gospodarstwach, z powodzeniem praktykowaną do dziś. Taki twarożek powstaje dzięki zmieszaniu rozdrobnionego twarogu ze śmietaną. Najczęściej jest to śmietana kwaśna i dodatki, jak sól, szczypior, rzodkiewka. Niektóre gospodynie używają słodkiej kremówki i taki twarożek podają ze świeżymi lub suszonymi owocami.

Po babci męża

- Podstawą jest dobry twaróg, wyprodukowany ze zsiadłego mleka krowiego – podkreśla Monika Przychodzka z Plebanki (gm. Radziejów), producentka serów, która zajęła III miejsce w konkursie Rolnik Roku 2022 w kategorii gospodarstw do 100 ha, organizowanym przez „Gazetę Pomorską”. - Ludzie cały czas wytwarzają twaróg w swoich domach. Często kupują ode mnie w tym celu swojskie mleko, bo wiedzą, że mleko ze sklepu się nie zsiądzie.

Pani Monika podgrzewa skrzep zsiadłego mleka i niekiedy dodaje do niego mleka słodkiego. - Wtedy twaróg wychodzi bardziej puszysty i jest go więcej – wyjaśnia. Pani Monika odcedza masę w formach serowarskich. Nadadzą się też gęste sita i tetrowe pieluchy rozłożone na durszlaku, jak to kiedyś robiły gospodynie. - Swoją pasję do serowarstwa odziedziczyłam po babci mojego męża – opowiada Monika Przychodzka. - Wiem, że to niemożliwe, ale tak się złożyło, że jego babcia Helena też miała rękę do serów. Rodzina męża często zwraca na to uwagę. Wspominają, jak babcia woziła twaróg i śmietanę aż do Kruszwicy. Jechała rowerem 15 kilometrów, żeby sprzedać swoje domowe przysmaki.

Twaróg jest wartościowym pożywieniem, zawiera magnez, potas, cynk, witaminy A, D, B, E. Ciekawostka: z całego nabiału ma najmniej wapnia, trzeba by zjeść około kilograma twarogu dziennie, żeby zaspokoić zapotrzebowanie na wapń.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska