Dzień serka wiejskiego wymyślił dla żartu jeden z serwisów internetowych, ale podchwyciły go liczne portale kulinarne i tak 30 grudnia 2022 roku doczekał się 10. edycji. Końcówka roku po wielkim jedzeniu w Boże Narodzenie okazała się dobrym momentem na promocję czegoś lekkiego "na ząb".
Serek typu cottage powstał dzięki wykorzystaniu drobnych kawałków sera, tworzących się w trakcie produkcji masła. Nazwa znana jest od 1931 r. w Wielkiej Brytanii, w Polsce serek wiejski pojawił się na sklepowych półkach w 1992 r. z logiem OSM Piątnica, po której produkcję serka typu cottage rozpoczęły też inne mleczarnie.
Domowa wersja twarożku wiejskiego jest tradycją w wielu polskich gospodarstwach, z powodzeniem praktykowaną do dziś. Taki twarożek powstaje dzięki zmieszaniu rozdrobnionego twarogu ze śmietaną. Najczęściej jest to śmietana kwaśna i dodatki, jak sól, szczypior, rzodkiewka. Niektóre gospodynie używają słodkiej kremówki i taki twarożek podają ze świeżymi lub suszonymi owocami.
Po babci męża
- Podstawą jest dobry twaróg, wyprodukowany ze zsiadłego mleka krowiego – podkreśla Monika Przychodzka z Plebanki (gm. Radziejów), producentka serów, która zajęła III miejsce w konkursie Rolnik Roku 2022 w kategorii gospodarstw do 100 ha, organizowanym przez „Gazetę Pomorską”. - Ludzie cały czas wytwarzają twaróg w swoich domach. Często kupują ode mnie w tym celu swojskie mleko, bo wiedzą, że mleko ze sklepu się nie zsiądzie.
Pani Monika podgrzewa skrzep zsiadłego mleka i niekiedy dodaje do niego mleka słodkiego. - Wtedy twaróg wychodzi bardziej puszysty i jest go więcej – wyjaśnia. Pani Monika odcedza masę w formach serowarskich. Nadadzą się też gęste sita i tetrowe pieluchy rozłożone na durszlaku, jak to kiedyś robiły gospodynie. - Swoją pasję do serowarstwa odziedziczyłam po babci mojego męża – opowiada Monika Przychodzka. - Wiem, że to niemożliwe, ale tak się złożyło, że jego babcia Helena też miała rękę do serów. Rodzina męża często zwraca na to uwagę. Wspominają, jak babcia woziła twaróg i śmietanę aż do Kruszwicy. Jechała rowerem 15 kilometrów, żeby sprzedać swoje domowe przysmaki.
Twaróg jest wartościowym pożywieniem, zawiera magnez, potas, cynk, witaminy A, D, B, E. Ciekawostka: z całego nabiału ma najmniej wapnia, trzeba by zjeść około kilograma twarogu dziennie, żeby zaspokoić zapotrzebowanie na wapń.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Małgorzata Kożuchowska przyłapana przez paparazzi. Teraz się tłumaczy i przeprasza
- Ostry zgrzyt między żonami braci Pazurów. Chodzi o śmierć teściowej
- Jesteśmy na Google News. Śledź portal i.pl codziennie. Zaobserwuj nas!
- "To się nie stało nagle". Wdowa po Janie Nowickim wyznała prawdę o śmierci aktora
Polecane oferty
Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym