https://pomorska.pl
reklama

30 grudnia – dzień serka wiejskiego. Twarożek ze śmietaną to tradycja w polskich gospodarstwach. Także na Kujawach

Agnieszka Romanowicz
Domowy twarożek powstaje dzięki zmieszaniu rozdrobnionego twarogu ze śmietaną. Najczęściej jest to śmietana kwaśna i dodatki, jak sól, szczypior, rzodkiewka. Ale niektóre gospodynie używają słodkiej kremówki i taki twarożek podają ze świeżymi lub suszonymi owocami.
Domowy twarożek powstaje dzięki zmieszaniu rozdrobnionego twarogu ze śmietaną. Najczęściej jest to śmietana kwaśna i dodatki, jak sól, szczypior, rzodkiewka. Ale niektóre gospodynie używają słodkiej kremówki i taki twarożek podają ze świeżymi lub suszonymi owocami. Pixabay
Domowa wersja serka typu cottage jest dobrze znana w polskich domach. Połączenie twarogu ze śmietaną może być słodkie i wytrawne. Nie brakuje amatorów serka wiejskiego. Niektórzy nadal samodzielnie wytwarzają twaróg.

Dzień serka wiejskiego wymyślił dla żartu jeden z serwisów internetowych, ale podchwyciły go liczne portale kulinarne i tak 30 grudnia 2022 roku doczekał się 10. edycji. Końcówka roku po wielkim jedzeniu w Boże Narodzenie okazała się dobrym momentem na promocję czegoś lekkiego "na ząb".
Serek typu cottage powstał dzięki wykorzystaniu drobnych kawałków sera, tworzących się w trakcie produkcji masła. Nazwa znana jest od 1931 r. w Wielkiej Brytanii, w Polsce serek wiejski pojawił się na sklepowych półkach w 1992 r. z logiem OSM Piątnica, po której produkcję serka typu cottage rozpoczęły też inne mleczarnie.

Domowa wersja twarożku wiejskiego jest tradycją w wielu polskich gospodarstwach, z powodzeniem praktykowaną do dziś. Taki twarożek powstaje dzięki zmieszaniu rozdrobnionego twarogu ze śmietaną. Najczęściej jest to śmietana kwaśna i dodatki, jak sól, szczypior, rzodkiewka. Niektóre gospodynie używają słodkiej kremówki i taki twarożek podają ze świeżymi lub suszonymi owocami.

Po babci męża

- Podstawą jest dobry twaróg, wyprodukowany ze zsiadłego mleka krowiego – podkreśla Monika Przychodzka z Plebanki (gm. Radziejów), producentka serów, która zajęła III miejsce w konkursie Rolnik Roku 2022 w kategorii gospodarstw do 100 ha, organizowanym przez „Gazetę Pomorską”. - Ludzie cały czas wytwarzają twaróg w swoich domach. Często kupują ode mnie w tym celu swojskie mleko, bo wiedzą, że mleko ze sklepu się nie zsiądzie.

Pani Monika podgrzewa skrzep zsiadłego mleka i niekiedy dodaje do niego mleka słodkiego. - Wtedy twaróg wychodzi bardziej puszysty i jest go więcej – wyjaśnia. Pani Monika odcedza masę w formach serowarskich. Nadadzą się też gęste sita i tetrowe pieluchy rozłożone na durszlaku, jak to kiedyś robiły gospodynie. - Swoją pasję do serowarstwa odziedziczyłam po babci mojego męża – opowiada Monika Przychodzka. - Wiem, że to niemożliwe, ale tak się złożyło, że jego babcia Helena też miała rękę do serów. Rodzina męża często zwraca na to uwagę. Wspominają, jak babcia woziła twaróg i śmietanę aż do Kruszwicy. Jechała rowerem 15 kilometrów, żeby sprzedać swoje domowe przysmaki.

Twaróg jest wartościowym pożywieniem, zawiera magnez, potas, cynk, witaminy A, D, B, E. Ciekawostka: z całego nabiału ma najmniej wapnia, trzeba by zjeść około kilograma twarogu dziennie, żeby zaspokoić zapotrzebowanie na wapń.

Rolnictwo

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wybrane dla Ciebie

Dodatkowe 2150 złotych dla osób powyżej 75. roku życia. Jak dostać bon senioralny?

Dodatkowe 2150 złotych dla osób powyżej 75. roku życia. Jak dostać bon senioralny?

Moda w uzdrowiskach. Takie ubrania kupisz w Ciechocinku i Inowrocławiu

Moda w uzdrowiskach. Takie ubrania kupisz w Ciechocinku i Inowrocławiu

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska