Głównie chodzi o to, by układ trawienny przyzwyczaić do zmiany diety, do trawienia surowych pokarmów. Koniecznie powinny o tym też pamiętać osoby mające problemy z układem trawiennym i prawidłową pracą jelit. Najlepiej na początku pić sok małymi porcjami, łykami w niewielkich ilościach w ciągu dnia. Poza tym kilkanaście minut przed lub po posiłkach, także między nimi. Wtedy składniki są lepiej przyswajane. Można soki rozcieńczać lekko przegotowaną wodą. Każdorazowo pijąc małą porcję soku dokładnie mieszamy ją ze śliną. To również potem ułatwia przyswajanie składników i sprawia, że mniej jest ewentualnych sensacji, m.in. wzdęć.
Nie pijemy soków, gdy jesteśmy zmęczeni i zdenerwowani. Wtedy nasz układ trawienny znacznie gorzej je trawi i pojawiają się gazy, a nawet niekiedy skłonność do biegunki. Lepiej również nie mieszać zbyt wielu soków na raz, zwłaszcza unikamy mieszania soków z warzyw i owoców. Unikamy również mieszania soków kwaśnych ze słodkimi albo kwaszonych z surowymi. Z drugiej strony niektórzy naturaliści dopuszczają rozcieńczanie wybranych soków warzywnych, głównie marchewkowego z sokami owocowymi, przede wszystkim jabłkowym.
Jak stopniowo organizm przyzwyczajać do soków? Po pierwsze najpierw pijemy małe ilości np. pół szklanki dziennie, w kilku porcjach. Potem w ciągu kilku tygodni można te ilości zwiększać nawet do 1-3 litrów dziennie. Takie ilości zalecane są nawet w leczeniu niektórych chorób cywilizacyjnych.
Czytaj e-wydanie »