Jak szybko należy przygotować grzyby?
Grzyby należy zjeść lub przygotować do przechowania najpóźniej w ciągu jednej doby od zebrania. Trzymane poza lodówką - szybko się zepsują. Resztek grzybowych potraw nie należy przechowywać zbyt długo. Jedzenia zawierającego grzyby nie należy wielokrotnie podgrzewać. Pamiętajmy, by nie podawać grzybów dzieciom poniżej 6 roku życia.
Czytaj także:
Przygotowanie grzybów do spożycia lub przechowania
Na początku należy je posegregować na poszczególne, zebrane gatunki. W drugiej kolejności należy je oczyścić. Inaczej jednak czyści się grzyby do spożycia i mrożenia, inaczej zaś do suszenia lub marynowania.

Aby oczyścić grzyby przeznaczone do bezpośredniego spożycia lub zamrożenia, należy:
- zabezpieczyć dłonie rękawiczkami foliowymi
- wypłukać grzyby pod bieżącą wodą
- resztę zanieczyszczeń zeskrobać ostrym nożykiem
- delikatne grzyby przetrzeć ściereczką
- obciąć spód trzonka i wykroić brzydkie miejsca
Jak czyścić grzyby przed suszeniem?
Jeśli planujemy ususzyć grzyby, przy czyszczeniu nie powinniśmy używać wody. Aby oczyścić grzyby, które chcemy ususzyć należy:
- zabezpieczyć dłonie rękawiczkami foliowymi
- NIE PŁUKAĆ ani NIE MOCZYĆ grzybów
- przetrzeć grzyby delikatnie ściereczką
- ostrym nożykiem usunąć zanieczyszczenia
- obciąć spód trzonka i wykroić brzydkie miejsca
Jak przygotować grzyby krok po kroku? Sprawdź w galerii.
Jak przechowywać grzyby?
Jeśli planujemy przechować grzyby do kolejnego sezonu lub przygotować je do spożycia w późniejszym terminie, mamy do wyboru 3 metody:
- suszenie
- mrożenie
- marynowanie
Grzybobranie: Jak zbierać grzyby? Sprawdź! Poradnik grzybiarza
Suszenie grzybów
Grzybów przeznaczonych do suszenia nie myjemy (po zmoczeniu raczej zgniją niż wyschną). Wybieramy największe okazy. Odcinamy nóżki, kapelusze zaś kroimy na paski grubości palca. Pokrojone paski wkładamy do suszarki do grzybów. Przy ładnej pogodzie możemy nawlec je na nitki i powiesić na słońcu. Jeśli nie posiadamy suszarki, układamy grzyby w piekarniku (na kratce) i ustawiamy 80°C z nawiewem. Grzyby suszymy do momentu, gdy zaczną szeleścić. Gotowe przekładamy do słoika.
Czytaj także
Mrożenie grzybów
Przede wszystkim musimy pamiętać, że nie należy mrozić surowych grzybów, szczególnie blaszkowych, ze względu na to, że mogą się połamać. Niektóre grzyby, takie jak kurki i rydze, zamrożone bez obróbki cieplnej gorzknieją.
Aby przygotować grzyby do zamrożenia, należy je uprzednio poddusić. W tym celu przygotowujemy grzyby jak do spożycia, a następnie kroimy, podlewamy wodą, solimy i dusimy - aż do zmięknięcia. Po wystudzeniu pakujemy do pojemników i wkładamy do zamrażarki. Równie dobrze, zamiast dusić grzyby, możemy je podsmażyć na maśle z olejem. Po wystygnięciu - mrozimy. Nie ma jednak przeciwwskazań, by mrozić surowe grzyby rurkowe, takie jak podgrzybki, borowiki czy niewielkie koźlaki.

Marynowanie grzybów
Do marynowania grzybów używamy jedynie ich kapeluszy. W przeciwieństwie do suszenia - przy marynowaniu wybieramy najmniejsze okazy. Czyścimy grzyby jak do spożycia, a następnie gotujemy krótko w osolonej wodzie. Równolegle przygotowujemy zalewę octową. W tym celu zagotowujemy w garnku:
- 1 szklankę octu
- 3 szklanki wody
- 1 łyżkę soli
- 3 łyżki cukru
- pokrojoną drobno cebulę
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 8 ziaren pieprzu
- ew. 2 łyżeczki gorczycy
Podgotowane grzybki wkładamy do słoików i zalewamy wywarem octowym.
Atlas grzybów trujących i niejadalnych. Tak odróżnisz prawdz...
Jak zbierać grzyby?
Zbieranie grzybów we wszystkich lasach państwowych jest w pełni legalne. Najlepiej używać do tego szerokiego, płaskiego koszyka lub łubianki. Zbieranie grzybów do plastikowej siatki lub wiadra grozi ich zaparzeniem, pognieceniem, a w efekcie - koniecznością wyrzucenia.
Kiedy najlepiej zbierać grzyby?
Wrzesień to najlepszy czas na zbiór grzybów. W tym okresie jest jeszcze wciąż ciepło, lecz zarazem znacznie bardziej wilgotno niż w miesiącach wakacyjnych - to warunki uwielbiane przez grzyby! W Polsce rośnie ponad 40 gatunków grzybów, jednak nie wszystkie nadają się do spożycia. Spośród tych jadalnych we wrześniu możemy w lasach spotkać:
- borowiki
- podgrzybki
- maślaki
- kurki
- rydze
- kanie
- koźlarze
- gąski zielonki
- opieńki
- gąsówki
- boczniaki
