
(fot. nadesłane)
W Gminnym Ośrodku Kultury w Służewie odbyło się już drugie spotkanie kulinarne zorganizowane przez Stowarzyszenie Razem dla Służewa.
Tym razem panie pod lupę wzięły zupy, przyrządzone w trochę inny sposób. - Po zimnym dniu nic tak nie poprawi nam samopoczucia, jak talerz pożywnej zupy pełnej mięsa, warzyw i aromatycznych przypraw - zachwalała danie Małgorzata Świątkowska, uczestniczka spotkań. - Zupa rozgrzewa i pobudza układ trawienny, a dzięki błonnikowi zawartemu w warzywach daje poczucie sytości na dłużej.
W polskiej tradycji zupa jest zwykle pierwszym daniem obiadu.
Przeczytaj: Dyskutowali w Świeciu o przyszłości Lokalnych Grup Działania
Spotkanie prowadziła Bożena Świątkowska, prezes stowarzyszenia, która pokazała jak przygotowuje się zupę z dyni, zupę piwną, francuską zupę cebulową, krem z brokułów, krem z pomidorów z szaszłykami szpinakową. Po ugotowaniu zup nastąpiła degustacja, a na zakończenie kulinarnego spotkania każdy z uczestników otrzymał przepisy.
Stowarzyszenia Razem dla Służewa zaprasza na kolejną kulinarną przygodę w listopadzie.
Czytaj e-wydanie »