Naszą odporność poza ruchem i dobrym snem buduje również właściwa dieta. "Owoce i warzywa stanowią podstawę zbilansowanej diety, są bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Warto sięgać zwłaszcza po owoce i warzywa sezonowe", wskazuje Główny Inspektorat Sanitarny, który wspólnie z Ministerem Zdrowia przygotował wykaz odpowiednich warzyw.
Jakie warzywa sezonowe jeść w październiku, by wzmacniać odporność?
Posiłki powinny być regularne, pełnowartościowe i zróżnicowane - jasna sprawa. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia oraz rekomendacji Instytutu Żywności i Żywienia powinniśmy jeść minimum 400 g owoców i warzyw dziennie w co najmniej 5 porcjach. Najlepiej, by większość stanowiły warzywa (ok. 3/4).
Te warzywa do jedzenia jesienią zaleca GIS oraz resort zdrowia:
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej: Warzywa i owoce są źródłem witamin, składników mineralnych oraz bioaktywnych związków takich jak np.: antocyjany, flawonoidy, izoflawony. Składniki te m.in. stymulują układ immunologiczny, mają działanie antyoksydacyjne, chronią DNA komórek, regulują działanie hormonów.
To też może Cię zainteresować
Warzywa i owoce to ważne źródło m.in.
- potasu,
- błonnika pokarmowego,
- kwasu foliowego,
- witaminy A oraz C.
Włączenie warzyw i owoców do diety prowadzi do obniżenia ciśnienia, ustabilizowania poziomu cukru we krwi, wspomaga prace układu trawiennego, sercowo-naczyniowego oraz układu nerwowego.
Jak wzmocnić swoją odporność? Kilka porad NCEŻ:
- do każdego posiłku jedz warzywa lub owoce;
- codzienne jedz warzywa bogate w witaminę C (kapusta, papryka, kalafior, brokuły, truskawki, porzeczki, natka pietruszki, pomarańcze, kiwi);
- codziennie spożywaj fermentowane produkty mleczne (jogurty naturalne, kefiry, maślanki), włączaj do swojej diety kiszonki;
- włączaj do jadłospisu produkty bogate w witaminę D (tłuste ryby morskie, jaja)
- jedź produkty zbożowe pełnoziarniste (pieczywo razowe, grube kasze, makaron razowy)
- jedz posiłki regularnie, nie zapominaj o śniadaniu;
- stosuj urozmaiconą dietę.
Zbiory warzyw 2021 z polskich upraw
Rzeczoznawcy Głównego Urzędu Statystycznego ocenili pod koniec września produkcję warzyw gruntowych na blisko 3,9 mln t, a to ok. 2% mniej w porównaniu z rokiem poprzednim. Ile ostatecznie rolnicy zbiorą ze swoich pól, będzie zależało od warunków pogodowych na ostatnim etapie wegetacji. To oraz nasilenie chorób grzybowych i żerowanie szkodników będzie kluczowe zwłaszcza dla późnych odmian.
"Biorąc pod uwagę aktualną sytuację pogodową, przewiduje się nieznaczne pogłębienie spadku produkcji większości podstawowych gatunków warzyw gruntowych w stosunku do poprzedniego sezonu", podał GUS.
Szacowane zbiory poszczególnych warzyw w 2021 roku:
- kapusta - ponad 0,7 mln t,
- kalafiory - nieznacznie powyżej 142 tys. t,
- cebula - 628 tys. t.
- marchew - 638 tys. t,
- buraki - 239 tys. t,
- pomidory - ok. 157 tys. t,
- ogórki - niespełna 120 tys. ton.
Łączną produkcję pozostałych gatunków warzyw szacuje się na ok. 1,2 mln ton. Największy udział w tej grupie mają dynie, a także pietruszka i selery korzeniowe.
