Święta to czas, kiedy często, w imię tradycji, rezygnujemy ze zdrowego żywienia i obarczamy serce nadmiernymi ilościami tłuszczu i cholesterolu.
Tymczasem serce wymaga diety bogatej w tłuszcze nienasycone i błonnik, które redukują poziom "złego" cholesterolu we krwi.
Świąteczne potrawy bazują na szkodliwych tłuszczach zwierzęcych, a słodkie desery dostarczają pustych kalorii. Stosując się do poniższych rad, będziemy cieszyć się zdrowymi świętami.
Przygotowując bożonarodzeniowe menu zastąpmy niezdrowe składniki potraw ich wartościowymi odpowiednikami. Oto kilka propozycji:
* Przyrządzając sosy do świątecznych sałatek używajmy jogurtu. Jest zdrowszy od śmietany, ponieważ zawiera mniejsze ilości tłuszczu. Zastosujmy jogurt także do zagęszczenia sosów do potraw mięsnych.
* Do smażenia świątecznego karpia wykorzystajmy oliwę z oliwek. W przeciwieństwie do zwykłych olejów jest bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają redukować ilość "złego" cholesterolu bez jednoczesnego obniżania poziomu "dobrego" cholesterolu .
* Świąteczne dania główne urozmaićmy zdrowymi dodatkami. Zastąpmy tradycyjne ziemniaki kaszą lub brązowym ryżem. Produkty te są bogate w błonnik, który wspomaga pracę jelit oraz obniża poziom "złego" cholesterolu.
* Święta kojarzą się nam z aromatycznymi zapachami. Do przyprawienia sałatek i mięs używajmy ziół - bazylii, tymianku, kolendry. W przeciwieństwie do soli, zioła nie podnoszą ciśnienia krwi. Dzięki nim zyskamy zdrowe i pełne smaku potrawy.
Świąteczne menu to także ryby. Wzbogaćmy je o ryby morskie. Są one cennym źródłem kwasów omega 3, które obniżają poziom trójglicerydów i podwyższają frakcję korzystnego cholesterolu. Dzięki temu redukują ryzyko wystąpienia miażdżycy.
- Cholesterol razem z trójglicerydami i kwasami tłuszczowymi tworzy tak zwane lipidy, które stanowią część składową komórek. Należy pamiętać, że dieta sprzyjająca profilaktyce miażdżycy powinna cechować się niskim spożyciem nasyconych kwasów tłuszczowych, cholesterolu i soli, a wysokim spożyciem błonnika pokarmowego i witamin - podkreśla prof. Zbigniew Gaciong, ekspert programu "Serce na nowo".
Zdrowymi, świątecznymi przekąskami są orzechy i migdały. Regularne spożywanie migdałów obniża ryzyko choroby niedokrwiennej serca.
Starajmy się, aby spożywanie posiłków nie stanowiło głównego punktu świąt, a było jedynie miłym i zdrowym dodatkiem. Spędzanie świąt w pozycji siedzącej powoduje odkładanie się tkanki tłuszczowej oraz podwyższa poziom cholesterolu.
Największym sprzymierzeńcem zdrowego serca jest ruch. Nawet półgodzinny spacer poprawia trawienie i obniża ciśnienie krwi. Wysiłek fizyczny pomaga także redukować "zły" cholesterol. Rodzinny spacer będzie nie tylko miłą, ale także zdrową formą spędzania świątecznego czasu.