https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Jedz, pij i nie popuszczaj pasa. Właśnie w święta! [porady]

(has)
Takim pysznościom trudno się oprzeć. Jedzmy, ale z umiarem...
Takim pysznościom trudno się oprzeć. Jedzmy, ale z umiarem... www.sxc.hu
Prosięta w całości pieczone, obowiązkowo dziczyzna w każdej postaci i piętrowe torty - sarmackie święta Bożego Narodzenia "strawne" są tylko w literaturze.

Święta to czas, kiedy często, w imię tradycji, rezygnujemy ze zdrowego żywienia i obarczamy serce nadmiernymi ilościami tłuszczu i cholesterolu.

Tymczasem serce wymaga diety bogatej w tłuszcze nienasycone i błonnik, które redukują poziom "złego" cholesterolu we krwi.

Świąteczne potrawy bazują na szkodliwych tłuszczach zwierzęcych, a słodkie desery dostarczają pustych kalorii. Stosując się do poniższych rad, będziemy cieszyć się zdrowymi świętami.

Przygotowując bożonarodzeniowe menu zastąpmy niezdrowe składniki potraw ich wartościowymi odpowiednikami. Oto kilka propozycji:

* Przyrządzając sosy do świątecznych sałatek używajmy jogurtu. Jest zdrowszy od śmietany, ponieważ zawiera mniejsze ilości tłuszczu. Zastosujmy jogurt także do zagęszczenia sosów do potraw mięsnych.

* Do smażenia świątecznego karpia wykorzystajmy oliwę z oliwek. W przeciwieństwie do zwykłych olejów jest bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają redukować ilość "złego" cholesterolu bez jednoczesnego obniżania poziomu "dobrego" cholesterolu .

* Świąteczne dania główne urozmaićmy zdrowymi dodatkami. Zastąpmy tradycyjne ziemniaki kaszą lub brązowym ryżem. Produkty te są bogate w błonnik, który wspomaga pracę jelit oraz obniża poziom "złego" cholesterolu.

* Święta kojarzą się nam z aromatycznymi zapachami. Do przyprawienia sałatek i mięs używajmy ziół - bazylii, tymianku, kolendry. W przeciwieństwie do soli, zioła nie podnoszą ciśnienia krwi. Dzięki nim zyskamy zdrowe i pełne smaku potrawy.

Świąteczne menu to także ryby. Wzbogaćmy je o ryby morskie. Są one cennym źródłem kwasów omega 3, które obniżają poziom trójglicerydów i podwyższają frakcję korzystnego cholesterolu. Dzięki temu redukują ryzyko wystąpienia miażdżycy.

- Cholesterol razem z trójglicerydami i kwasami tłuszczowymi tworzy tak zwane lipidy, które stanowią część składową komórek. Należy pamiętać, że dieta sprzyjająca profilaktyce miażdżycy powinna cechować się niskim spożyciem nasyconych kwasów tłuszczowych, cholesterolu i soli, a wysokim spożyciem błonnika pokarmowego i witamin - podkreśla prof. Zbigniew Gaciong, ekspert programu "Serce na nowo".

Zdrowymi, świątecznymi przekąskami są orzechy i migdały. Regularne spożywanie migdałów obniża ryzyko choroby niedokrwiennej serca.

Starajmy się, aby spożywanie posiłków nie stanowiło głównego punktu świąt, a było jedynie miłym i zdrowym dodatkiem. Spędzanie świąt w pozycji siedzącej powoduje odkładanie się tkanki tłuszczowej oraz podwyższa poziom cholesterolu.

Największym sprzymierzeńcem zdrowego serca jest ruch. Nawet półgodzinny spacer poprawia trawienie i obniża ciśnienie krwi. Wysiłek fizyczny pomaga także redukować "zły" cholesterol. Rodzinny spacer będzie nie tylko miłą, ale także zdrową formą spędzania świątecznego czasu.

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska