Kapusta kiszona to poszatkowana kapusta poddana procesowi fermentacji. Zawiera witaminy grupy B, A, E, K, kwas foliowy i błonnik, ale także żelazko, selen, wapń, magnez, potas. Nikt dokładnie nie wie, kiedy i gdzie powstała receptura na pierwszą kiszoną kapustę. Kapusta kiszona jest również niskokaloryczna.
Przeczytaj również: Osoby z tymi schorzeniami nie powinny jeść ogórków kiszonych. Im kiszonki mogą bardzo zaszkodzić
Kapusta kiszona ma bardzo dobry wpływ na nasze zdrowie. Poza poprawą odporności, dobrze działa na układ trawienny, pozytywnie wpływa na układ krążenia, a nawet poprawie kondycję skóry. Sok z kiszonej kapusty opóźnia efekty starzenia.
Kapusta kiszona jest ważnym produktem w diecie pod względem wartości odżywczych.
Kolejną zaletą kapusty kiszonej jest jej długi czas przechowywania. Poza kapustą w kuchni wykorzystywany jest także sok z kiszonej kapusty, który również ma wiele właściwości zdrowotnych.
Oto kto nie może jeść kapusty kiszonej
W poniższej galerii zobaczcie przy jakich chorobach powinno się ograniczyć jedzenie kapusty kiszonej: