Składniki dla 4 osób:
Karp - 1 szt
Cebula - 4 szt
Mleko - 500 ml
Ocet winny - 2 łyżki
Koperek - 1 pęczek
Ziele angielskie, liść laurowy
Mąka pszenna - 200 g
Bataty - 1 kg
Czosnek - 2 ząbki
Tymianek świeży
Oliwa - 100 ml
Sól, pieprz
Masło - 200 g
Olej - 200 ml
Sos:
Mleko - 500 ml
Mak - 150 g
Śmietana - 500 ml
Pomarańcza - 1 szt
Sól, pieprz
Wykonanie
Filetujemy karpia i kroimy na 8 kawałków, zalewamy mlekiem, dodajemy cebule pokrojoną w piórka, koperek, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, tak przygotowanego karpia marynujemy około 1-2h.
Następnie dokładnie suszymy skrapiamy octem winnym, w razie potrzeby dodajemy jeszcze pieprz i sól, obtaczamy w mące i smażymy na oleju z dodatkiem masła.
Mak moczymy w mleku i gotujemy do miękkości, dodajemy śmietanę 30%, skórkę pomarańczową, przyprawiamy solą i pieprzem.
Bataty myjemy kroimy w długie frytki, przyprawiamy solą, pieprzem, oliwą , pokrojonym w plasterki czosnkiem i świeżym tymiankiem, pieczemy w piekarniku ok 20 minut w temp 180 stopni.
Układamy na talerzu bataty, wylewamy sos makowy i kładziemy złocistego karpia. Dekoracyjnie możemy dodać plaster cytryny lub limonki oraz kiełki lub koperek.
Karp Nakielski to produkt tradycyjny zarejestrowany na liście produktów tradycyjnych prowadzonej przez ministra rolnictwa.
Karpie odżywiają się naturalnym pokarmem, który wytworzył się w ekosystemie stawów, ponadto karpie dokarmiane są zbożami pochodzącymi z lokalnych upraw. Dolina Środkowej Noteci i Kanału Bydgoskiego, w której położone są stawy to wspaniałe krajobrazy, wolne od zanieczyszczeń środowisko i ostoja dla wielu gatunków zwierząt. Obszar ten jest objęty ochroną przyrody w ramach programu Natura 2000. Unikalne warunki przyrodnicze sprawiają, że hodowane tutaj karpie są smaczne, zdrowe i bogate w wiele składników odżywczych potrzebnych w naszej codziennej diecie.
Artykuł sponsorowany