Trwa siódma edycja ogólnopolskiego konkursu kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich pn. „Bitwa regionów”. Celem jest wyłonienie najlepszej potrawy regionalnej w Polsce. W ubiegłym roku najwyżej zaszło KGW Różanka z Kaniewa w powiecie włocławskim. Panie otrzymały III miejsce w Polsce za udo gęsie sadowników podawane z prażuchą po kaniewsku.
Tegoroczne zmagania kół gospodyń wiejskich na Kujawach i Pomorzu trwają od 6 czerwca. Najbliższe będą 14 sierpnia w Jeziorach Wielkich w powiecie mogileńskim. Od godz. 12 do 16 na lokalnym boisku KGW zaprezentują swoje stoiska i potrawy.
Eliminacje powiatowe zakończą się 18 września w Minikowie, kolejne będą wojewódzkie, a potem finał ogólnopolski. Zakwalifikuje się do niego 16 KGW, po jednym z każdego województwa, które zdobędą pierwsze miejsce w II etapie konkursu.
Za I miejsce jest nagroda: 25 000 zł i wyjazd dla 5 członków KGW na zagraniczne targi rolno-spożywcze odbywające się na terenie Unii Europejskiej, na których swoje stoisko będzie miał Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.
Organizatorem „Bitwy regionów” wraz z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa i Agencją Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz Kasą Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
- Smaki dzieciństwa kroczą przed nami całe życie przywołując wspomnienia z rodzinnego domu i stron, z których pochodzimy. Dzięki „Bitwie regionów” mamy doskonałą okazję do poznania smaków z wszystkich zakątków naszego kraju – mówi Henryk Kowalczyk, minister rolnictwa i rozwoju wsi.
Na czele rankingu w „Bitwie regionów” 2022 w Kujawsko-Pomorskiem, z liczbą 100 punktów, są: KGW Nowinka z Nowego Ciechocinka, KGW w Brzeźnie, KGW Jarzębinki, KGW w Kłuśnie, Klub Gospodyń Wyjątkowych w Skrzynkach, KGW Nowoczesne Gospochy w Cierpicach.
