https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Kołuda Wielka > Sposób na wędzonek kołudzki

Tekst i fot. DARIUSZ NAWROCKI
Owcze sery z Kołudy Wielkiej można było degustować podczas dożynek w miejscowości Góry
Owcze sery z Kołudy Wielkiej można było degustować podczas dożynek w miejscowości Góry fot. DARIUSZ NAWROCKI
Sery Zakładu Doświadczalnego Instytutu Zootechniki w Kołudzie Wielkiej zdobywają laury. - Tylko gdzie je można kupić? - pyta nasz Czytelnik.

Laureat plebiscytu

Zakład hoduje owce i gęsi oraz produkuje wyroby z owczego mleka. Oferuje ser biały twarogowy, bryndzę owczą, ovetę kołudzką, owcarellę, śniadaniowy, serwatkowy typu riccotta, topiony, a także owczy jogurt naturalny oraz owczy ser Eli.

Największym hitem zakładu jest wędzonek kołudzki - ser wędzony za pomocą dymu z drewna jabłoniowego. Jest formowany ręcznie. Produkujący go Zakład Doświadczalny znalazł się wśród laureatów plebiscytu "Polski Producent Żywności".

Tymczasem okazuje się, że klienci nie mogą znaleźć kołudzkiego sera w sklepach. - Jestem ciekaw, gdzie w Inowrocławiu można dostać owczy ser produkowany w Kołudzie, zaledwie dwanaście kilometrów od naszego miasta. Bo ja znajduję w sklepach tylko jakieś podróbki oscypków - żali się inowrocławianin.

Owce dają mniej mleka

Dr Tadeusz Pakulski, kierownik przetwórni mleka owczego w kołudzkim zakładzie przyznaje, że trudno znaleźć w sklepach ich sery.

- Owce nie dają tyle mleka co krowy, więc skala produkcji jest ograniczona - tłumaczy. Dodaje, że sery można zakupić na razie tylko w jednym inowrocławskim sklepie znajdującym się przy ul. Mickiewicza. - Prowadzimy również sprzedaż bezpośrednią. Zapraszamy do Kołudy - mówi kierownik.

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska