Laureat plebiscytu
Zakład hoduje owce i gęsi oraz produkuje wyroby z owczego mleka. Oferuje ser biały twarogowy, bryndzę owczą, ovetę kołudzką, owcarellę, śniadaniowy, serwatkowy typu riccotta, topiony, a także owczy jogurt naturalny oraz owczy ser Eli.
Największym hitem zakładu jest wędzonek kołudzki - ser wędzony za pomocą dymu z drewna jabłoniowego. Jest formowany ręcznie. Produkujący go Zakład Doświadczalny znalazł się wśród laureatów plebiscytu "Polski Producent Żywności".
Tymczasem okazuje się, że klienci nie mogą znaleźć kołudzkiego sera w sklepach. - Jestem ciekaw, gdzie w Inowrocławiu można dostać owczy ser produkowany w Kołudzie, zaledwie dwanaście kilometrów od naszego miasta. Bo ja znajduję w sklepach tylko jakieś podróbki oscypków - żali się inowrocławianin.
Owce dają mniej mleka
Dr Tadeusz Pakulski, kierownik przetwórni mleka owczego w kołudzkim zakładzie przyznaje, że trudno znaleźć w sklepach ich sery.
- Owce nie dają tyle mleka co krowy, więc skala produkcji jest ograniczona - tłumaczy. Dodaje, że sery można zakupić na razie tylko w jednym inowrocławskim sklepie znajdującym się przy ul. Mickiewicza. - Prowadzimy również sprzedaż bezpośrednią. Zapraszamy do Kołudy - mówi kierownik.