Konfitura z Łęga na liście produktów tradycyjnych

KL
fot. hafciki.pl
Na listę produktów tradycyjnych wpisano kolejną borowiacką potrawę. Konfiturę borówkową z Borów Tucholskich zarejestrowała Teresa Kropidłowska z KGW "Łężanki" z Łęga.

Jest to już siódma potrawa na tej prestiżowej liście. Konfitura borówkowa jest jednym z tradycyjnych smakowitych dodatków do mięs, podawanych w kuchni borowiackiej i nie tylko.

- Szczególnie kaczka lub gęś pieczona nie może się bez niej obejść - zauważa Teresa Kropidłowska. - Można wzbogacić jej smak dodatkiem gruszek lub jabłek. Jest doskonała również do ciast, sosów i do pieczywa.

Kropidłowska zauważa, że najlepsza jest konfitura robiona w domu, ta ze sklepu nie ma tego smaku. - Warto latem wybrać się do lasu i uzbierać borówek, by samemu usmażyć konfitury - mówi.

Przepis na pyszny sos
Składniki: 2-3 łyżki konfitury borówkowej, 2 łyżki chrzanu, 2-3 łyżki majonezu
Wykonanie: Wszystkie składniki wymieszać i gotowe.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie