Na listę produktów tradycyjnych wpisano kolejną borowiacką potrawę. Konfiturę borówkową z Borów Tucholskich zarejestrowała Teresa Kropidłowska z KGW "Łężanki" z Łęga.
Jest to już siódma potrawa na tej prestiżowej liście. Konfitura borówkowa jest jednym z tradycyjnych smakowitych dodatków do mięs, podawanych w kuchni borowiackiej i nie tylko.
- Szczególnie kaczka lub gęś pieczona nie może się bez niej obejść - zauważa Teresa Kropidłowska. - Można wzbogacić jej smak dodatkiem gruszek lub jabłek. Jest doskonała również do ciast, sosów i do pieczywa.
Kropidłowska zauważa, że najlepsza jest konfitura robiona w domu, ta ze sklepu nie ma tego smaku. - Warto latem wybrać się do lasu i uzbierać borówek, by samemu usmażyć konfitury - mówi.
Przepis na pyszny sos Składniki: 2-3 łyżki konfitury borówkowej, 2 łyżki chrzanu, 2-3 łyżki majonezu Wykonanie: Wszystkie składniki wymieszać i gotowe.