https://pomorska.pl
reklama

Śledź po japońsku, pierogi ruskie, ryba po grecku. Zjesz je tylko w Polsce [PRZEPISY]

Hanna Wieczorek-Ferens
Śledź po japońsku
Śledź po japońsku Archiwum Gazety Wrocławskiej/Piotr Warczak
Śledź po japońsku, ruskie pierogi, ryba po grecku... Wróciliśmy z wakacyjnych, zagranicznych wojaży. Nachodzi nas chętka, by urozmaicić naszą typowo polską kuchnię. Sięgamy więc do książek kucharskich, przepisów czy szukamy inspiracji w interne­cie. I nagle okazuje się, że mamy do wyboru potrawy o mocno czasem egzotycznych nazwach, ale tradycyjnym polskim rodowodzie. Bo przecież prawdziwy Japończyk śledzia po japońsku zje tylko w Polsce! Wszystkie potrawy łączy jedno - pomimo obcych nazw od dawna zadomowiły się w polskiej kuchni. Ich nazwy te ukazują bowiem polskie wyobrażenia o kuchni odległych czasem krajów, odzwierciedlając przy okazji nasze rodzime gusta kulinarne. Smacznego!

Zacznijmy naszą opowieść od ruskich pierogów – ukochanej potrawy prawie wszystkich Polaków. Otóż w Rosji nasze pierogi nazywane się pielmieniami lub warenikami.

Pielmieni nas nie interesują, są to bowiem pierogi z dość luźnym, ale zawsze mięsnym farszem. Natomiast wareniki można przygotowywać z nadzieniem jarskim: warzywami, owocami, konfiturami lub serem. Tylko że w Rosji nie uświadczysz nadzienia składającego się z białego sera i ziemniaków. Ten pomysł wydaje się Rosjanom mocno egzotyczny. Wareniki z serem owszem, ale tylko na słodko – z cukrem i śmietaną!

Całe nieporozumienie z nazwą bierze się stąd, że nazwa polskich pierogów ruskich wywodzi się od Rusi Czerwonej, czyli Wschodniej Małopolski. I trzeba przyznać, że są one doskonale znane na Ukrainie.

Na Węgrzech nie uświadczymy placków ziemniaczanych po węgiersku. Ten smakołyk przyrządzany z ziemniaków, mąki, cebuli, słoniny, smalcu, czosnku, przypraw i jajek, a podawany zwykle z gulaszem i polany śmietaną, ma nieokreślony rodowód. Wywodzi się bowiem z Podhala, z Polski lub Słowacji... I, po prawdzie, ostatnio często nazywany jest plackiem zbójnickim.

Śledź po japońsku podbił Polskę w czasach PRL-u. Królował w barach i był serwowany jako wykwintna przystawka. Skąd ta nazwa, skoro sama potrawa nie ma nic wspólnego z Japonią? Szczerze mówiąc, nie bardzo wiem. Znalazłam dwa wytłumaczenia, oba prawdopodobne. Otóż pierwsza mówi, że nazwa zainspirowana jest tym, że przekąska ta – mała, estetyczna i kolorowa
– kojarzy się z japońską estetyką. Druga pojawiła się w jednym z odcinków radiowej audycji „Droga przez mąkę”. Postawiono tam tezę, iż nazwa ma genezę związaną z... wojną japońsko-galicyjską. Otóż śledź po japońsku podobno jest potrawą galicyjską, i kiedy w roku 1904 roku wybuchła wspomniana wojna, mieszkańcy Galicji popierający sprawę japońską nazwali na cześć Japończyków popularną w tym regionie potrawę „śledziem po japońsku”.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

W naszej wyliczance nie może oczywiście zabraknąć ryby po grecku, fasolki po bretońsku i kawy po turec-ku. Tej ostatniej już właściwie nie uświadczymy, bo kto w dobie ekspresów do kawy i kawy rozpuszczalnej zalewa dwie łyżeczki mielonej kawy wrzątkiem?
Fasolka po bretońsku, o dziwo, jest daniem o zagranicznym rodowodzie, tyle że nie wywodzi się z Bretanii, a... Ameryki (kuchni indiańskiej). Danie zostało zaadaptowane przez angielskich kolonistów w Nowej Anglii w XVII wieku i rozprzestrzeniło się na inne regiony Stanów Zjednoczonych i Kanady. Wraz z przemysłową produkcją fasolka po bretońsku w puszkach trafiła do Europy. Zrobiła prawdziwą karierę w Wielkiej Brytanii, gdzie jada się ją na pełne angielskie śniadanie lub spożywa na grzance. A teraz przepisy.

Placki po węgiersku

Składniki na placki:

  • kilogram ziemniaków
  • jajo
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • cebula
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Składniki na gulasz:

  • kilogram mięsa wieprzowego (np. łopatki)
  • litr bulionu
  • 2 papryki
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 180 g śmietany (najlepiej 18-proc)
  • łyżka mąki pszennej
  • 5 łyżek oleju
  • słodka i ostra papryka, sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Wykonanie:

  1. Mięso kroimy w niewielką kostkę i marynujemy 15-20 minut w zalewie z oleju, papryki w proszku, majeranku i czosnku przeciśniętego przez praskę. Mięso smażymy krótko, a następnie wkładamy do garnka z wodą i doprowadzamy do wrzenia.
  2. Pokrojoną w kostkę paprykę (bez gniazd nasiennych) i posiekaną cebulę podsmażamy krótko i dodajemy do wywaru z mięsa. Całość dusimy przez kwadrans na średnim ogniu. Mieszamy śmietanę z mąką i dodajemy do gulaszu cały czas mieszając. Doprawiamy, doprowadzamy do wrzenia i chwilę gotujemy.
  3. Surowe ziemniaki trzemy na tarce, odsączamy z nadmiaru wody, dodajemy posiekaną cebulę, mąkę i jajko oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy i smażymy spore placki na złoty kolor.
  4. Ciepłe placki polewamy sosem gulaszowym, składamy na pół i podajemy.

Sos tatarski z domowego majonezu

Składniki:

  • 2 jaja (ugotowane na twardo)
  • 20-30 g musztardy
  • 2 żółtka (surowe)
  • 1/8 l oleju
  • 40 g grzybów marynowanych
  • 40 g korniszonów
  • łyżka zielonego szczypiorku
  • 1/8 l śmietany
  • sól, cukier
  • sok z cytryny

Wykonanie

  1. Oddzielone od białek żółtka rozcieramy z musztardą i surowymi żółtkami na gładką masę. Dodajemy stopniowo cienkim strumieniem olej. Majonez ucieramy w jedną stronę..
  2. Kiedy zużyjemy cały olej, a majonez ma gładką konsystencję, dodajemy do niego śmietanę i dokładnie mieszamy.
  3. Grzybki z octu, jaja na twardo, korniszony i szczypiorek siekamy i dodajemy do sosu.
  4. Całość mieszamy, doprawiamy solą, cukrem i sokiem z cytryny.

PS
Zamiast męczyć się z domowy majonezem, możemy użyć do sosu pół szklanki gotowego, kupnego majonezu.

Śledź po japońsku

Składniki:

  • 4 jajka gotowane na twardo
  • 4 solone filety śledziowe (najlepiej matiasy)
  • ogórek kiszony
  • cebula
  • 3 łyżki groszku konserwowego
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany
  • przyprawy

Wykonanie

  1. Przygotowujemy sos majonezowy - mieszamy majonez ze śmietaną i doprawiamy do smaku.
  2. Filety śledziowe myjemy pod bieżącą, zimną wodą i moczymy w wodzie przez godzinę. Następnie wyjmujemy z wody, osuszamy i kroimy na pół.
  3. Obieramy ugotowane na twardo jaja, przekrawamy na pół. Cebulę siekamy, a ogórek kroimy na plastry.
  4. Posiekaną cebulę wykładamy na półmisek, na cebuli układamy plastry ogórka i kładziemy połówki jajka. Każdą połówkę przykrywamy filetem śledziowym.
  5. Tak przygotowane jajka polewamy sosem majonezowym i posypujemy groszkiem.

Ryba po grecku

Składniki:

  • 500 g filetów rybnych (np. dorsza, morszczuka, miruny, mintaja)
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • pół pietruszki lub jedna mała
  • 1/8 selera
  • przecier pomidorowy
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego, pieprz mielony, sól, cukier, mąka
  • 5 łyżek oleju lub oliwy do smażenia
  • 2 szklanki wody

Wykonanie:

  1. Filety kroimy na kawałki (około 5-6-centymetrowe), solimy je, posypujemy pieprzem, oprószamy mąką i smażymy na rumiano.
  2. Cebulę kroimy w piórka, marchewkę, pietruszkę, seler ścieramy na tarce (na grubych oczkach). Następnie szklimy cebulę. Starte warzywa zalewamy wodą i dusimy 20 minut. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i zeszkloną cebulę. Dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy wszystko solą, pieprzem i cukrem. Chwilę dusimy.
  3. Warstwami układamy na przemian rybę i sos, tak, by wierzchnią warstwę stanowił sos.
  4. Tak przygotowaną potrawę odstawiamy na około 12 godzin, żeby ryba przeszła sosem.

Pierogi ruskie

Składniki na ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 125 ml gorącej wody
  • jajko

Wykonanie:

  • Na stolnicy formujemy kopczyk z przesianej mąki, robimy w nim wgłębienie, w które wbijamy jajko i wrzucamy szczyptę soli. Nożem mieszamy mąkę z jajkiem, dolewając powoli gorącą wodę.
  • Kiedy składniki połączą się, zagniatamy gładkie ciasto (powinno być elastyczne i miękkie).
  • Odrywamy kawałek ciasta (resztę przykrywamy, by nie wyschło) i wałkujemy je na cienki placek, z którego szklanką wycinamy kółka.
  • Na kółka nakładamy łyżeczką farsz i dokładnie zlepiamy brzegi. Pierogi gotujemy około 3 minut w osolonej wodzie (można dodać do niej łyżkę oleju)

Składniki na farsz:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 120 g twarogu
  • pół cebuli
  • 30 g masła
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na maśle.
  2. Przeciskamy przez praskę ziemniaki oraz ser.
  3. Mieszamy dokładnie ser z ziemniakami, dodajemy cebulkę, sól i pieprz. Jeszcze raz mieszamy. Farsz jest gotowy, można nakładać go na ciasto
  4. Ugotowane pierogi podajemy polane roztopionym masłem, możemy także polać je tłuszczem z podsmażoną cebulką.

Komentarze 2

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość

Placki po węgiersku, bo z gulaszem po węgiersku. Proste

J
Jurek

Nigdy i nigdzie takich dan nie jadłem.Polska to specyfik i chyba tylko bigos po myśliwsku litr kapusty litr wody smacznego.

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wybrane dla Ciebie

Tym osobom należy się prawie 350 złotych dodatku do emerytury. Oto zasady wypłaty

Tym osobom należy się prawie 350 złotych dodatku do emerytury. Oto zasady wypłaty

Kryształy PRL w cenie złota. Tyle kosztują w 2025 roku popularne misy i wazony

Kryształy PRL w cenie złota. Tyle kosztują w 2025 roku popularne misy i wazony

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska