Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Krowy dają coraz tańsze mleko, przetwórcy obniżają ceny a handel spija śmietankę

Lucyna Talaśka-Klich
Lucyna Talaśka-Klich
Rolnicy twierdzą, że jeśli będą dostawać poniżej dwóch złotych za litr surowca, to ograniczą produkcję. Tymczasem stawki za litr tzw. mleka przerzutowego spadły już do 1,35 zł!
Rolnicy twierdzą, że jeśli będą dostawać poniżej dwóch złotych za litr surowca, to ograniczą produkcję. Tymczasem stawki za litr tzw. mleka przerzutowego spadły już do 1,35 zł! Lucyna Talaśka-Klich
Producenci mleka dostają coraz mniej za surowiec a przetwórcy twierdzą, że sieci handlowe wymuszają na nich kolejne obniżki, chociaż w sklepach nabiał wciąż jest drogi.

Zobacz wideo: Co zrobić ze zwierzęciem przed wyjazdem na urlop?

od 16 lat

- Na razie nie otrzymaliśmy rozliczenia za surowiec sprzedany w marcu, ale przypuszczam, że będą kolejne obniżki cen - mówi Leszek Olszewski, rolnik z miejscowości Białowieżyn (pow. lipnowski), któremu w styczniu i lutym odbiorca obniżył stawki łącznie o 45 gr za litr surowca.

W lutym średnia w kraju wyniosła 2,27 zł za litr mleka w skupie, w woj. kujawsko-pomorskim było to 2,16 zł.

- Na razie otrzymuję 2,22 zł, ale jeżeli stawka za litr spadnie poniżej 2 złotych, to będzie to poniżej opłacalności produkcji - dodał gospodarz z Białowieżyna.

Masło tanieje, głównie w czasie promocji

- My też musieliśmy nieznacznie obniżyć ceny za surowiec - twierdzi Mariusz Falgowski, prezes Kujawskiej Spółdzielni Mleczarskiej KeSeM we Włocławku. - Rozmowy z sieciami handlowymi są trudne, bo oczekują od nas kolejnych obniżek cen za nasze towary.

Spółdzielnia KeSeM ostatnio obniżała ceny w lutym. - Najbardziej potaniało masło, śmietana, mniej na przykład twaróg - dodaje prezes Falgowski. - Co z tego, jeśli na sklepowych półkach tych obniżek nie widać!

Jak wynika z danych Urzędu Statystycznego w Bydgoszczy w lutym br. za litr mleka krowiego (o zawartości tłuszczu 3-3,5%, sterylizowanego) trzeba było zapłacić w handlu detalicznym średnio 4,61 zł, przed rokiem było 3,40 zł, w lutym 2021 r. - 3,06 zł, zaś w lutym 2020 r.- 2,96 zł/l.

Podrożał także ser twarogowy. W lutym br. kosztował średnio 20,24 zł/kg, przed rokiem - 15,49 zł.

To też może Cię zainteresować

Klienci sklepów przyznają, że widoczne są spadki cen masła, ale głównie w ramach akcji promocyjnych, bo tym sieci handlowe chcą skusić kupujących.

Jednak nawet z danych US wynika, że w lutym br. średnio za 200 g kostkę trzeba było zapłacić 7,86 zł, czyli o 85 gr więcej niż przed rokiem.

- W ubiegłym roku producenci masła otrzymywali nawet 36 zł za kilogram, teraz to niewiele ponad dwadzieścia złotych - uważa Waldemar Broś, prezes Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich, Zw. Rew.

- Masło konfekcjonowane przetwórcy mogą sprzedać po 22-23 zł za kilogram - twierdzi szef włocławskiej mleczarni. - To w blokach kosztuje 20 zł.

- Teraz to handel spija śmietankę - uważa Waldemar Broś.

Jakub Olipra, starszy ekonomista banku Credit Agricole uważa, że problemy w branży mleczarskiej mogą potrwać do trzeciego kwartału przyszłego roku.

A są to problemy globalne i dopóki konsumenci będą zaciskać pasa, to popyt na mleko i jego przetwory nie wzrośnie. Wiele zależeć będzie nawet od konsumpcji w Chinach, gdzie poluzowano covidowe restrykcje, więc popyt na żywność powinien wzrosnąć.

Ekonomista zwraca jednak uwagę, że także handel ponosi wyższe koszty związane chociażby z kosztami pracy czy łańcuchem chłodniczym.

Producenci apelują o patriotyzm konsumencki

Związki i organizacje producentów oraz wytwórców żywności (od mleka po wieprzowinę, drób a nawet owoce i warzywa) apelują o patriotyzm konsumencki: (...) Padamy pod presją sieci handlowych i sztucznie zaniżanych przez nie cen oferowanych za nasze produkty, które często bywają niższe od rzeczywistych kosztów produkcji. Nie jesteśmy w stanie wytworzyć sera za 15 złotych, kiełbasy za 12 czy bochenka chleba za 2 złote. (...)”

Apelują do konsumentów: (...)nie kierujcie się tylko ceną, ale przede wszystkim pochodzeniem produktów i ich składem. Sieci handlowe zachęcają Was do zakupów produktów pochodzących głównie z zagranicy. W ten sposób dbają o swoich rolników i przetwórców. (...)”

Zdaniem przetwórców sieci handlowe bardzo szybko podnoszą ceny, ale - nawet gdy są ku temu przesłanki - bardzo wolno je obniżają. Jednak im tłumaczą, że mleczarnie muszą obniżyć stawki dla dobra konsumentów. - I na razie nie widać końca wymuszonych obniżek - uważa Mariusz Falgowski.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska