Kuchnia w historii i współczesne trendy. Konferencja naukowa w ramach Festiwalu Smaku w Grucznie

Agnieszka Romanowicz
Agnieszka Romanowicz
Agata Kozicka
19 sierpnia w zagrodzie olęderskiej w Chrystkowie, Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły oraz Centrum Dziedzictwa Kulinarnego UMK organizują konferencję naukową.

Kolejna już konferencja organizowana w ramach Festiwalu Smaku w Grucznie dotyczy kuchni i historii: związku między obu dziedzinami, kuchni jako przedmiotu historii oraz historii, jako inspiracji i punktu odniesienia dla kucharzy - objaśnia prof. Jarosław Dumanowski z Centrum Dziedzictwa Kulinarnego UMK.

W spotkaniu wezmą udział badacze z Polski, USA, Włoch i Niemiec, specjaliści z zakresu historii i kultury jedzenia, obserwatorzy, ale i uczestnicy współczesnych ruchów żywieniowych.

Program przewiduje cztery zasadnicze wystąpienia dotyczące zjawisk ujmowanych w aspekcie międzynarodowym oraz przykładów z Włoch, Polski i Niemiec. - Zostawiamy czas na dyskusje, prezentacje kulinarne i degustacje: spotkanie wokół stołu, dzięki któremu się spotykamy - dodaje Dumanowski. - Kulinarną przeszłość na dzisiejszym stole będą rekonstruować: Tomasz Welter, trener reprezentacji Polski kucharzy Wojska Polskiego i szef kuchni hotelu Ikar w Bydgoszczy oraz Maciej Barton, szef kuchni hotelu Ostoja Chobienice.

Początek o godz. 10.30, wstęp otwarty.

Program:

★ Smaki pamięci: wyśmienita kuchnia, nowoczesność i tradycja - Fabio Parasecoli, New York University oraz Mateusz Haława, Instytut Filozofii i Socjologii PAN

★ Włochy - od kuchni głodowej po kuchnię obfitości. Włochy po II wojnie światowej - Stephano Magagnoli, Uniwersytet w Parmie

★ Zmiana wizerunku polskiej żywności w Austrii, Niemczech i Francji - Peter Peter, Uniwersytet w Salzburgu

★ Staropolska kuchnia i nowi polscy szefowie kuchni: gdy historyk pracuje z kucharzami - Jarosław Dumanowski. Centrum Dziedzictwa Kulinarnego UMK.

Pokaz lotniczy w Grudziądzu

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie