Kolejna już konferencja organizowana w ramach Festiwalu Smaku w Grucznie dotyczy kuchni i historii: związku między obu dziedzinami, kuchni jako przedmiotu historii oraz historii, jako inspiracji i punktu odniesienia dla kucharzy - objaśnia prof. Jarosław Dumanowski z Centrum Dziedzictwa Kulinarnego UMK.
W spotkaniu wezmą udział badacze z Polski, USA, Włoch i Niemiec, specjaliści z zakresu historii i kultury jedzenia, obserwatorzy, ale i uczestnicy współczesnych ruchów żywieniowych.
Program przewiduje cztery zasadnicze wystąpienia dotyczące zjawisk ujmowanych w aspekcie międzynarodowym oraz przykładów z Włoch, Polski i Niemiec. - Zostawiamy czas na dyskusje, prezentacje kulinarne i degustacje: spotkanie wokół stołu, dzięki któremu się spotykamy - dodaje Dumanowski. - Kulinarną przeszłość na dzisiejszym stole będą rekonstruować: Tomasz Welter, trener reprezentacji Polski kucharzy Wojska Polskiego i szef kuchni hotelu Ikar w Bydgoszczy oraz Maciej Barton, szef kuchni hotelu Ostoja Chobienice.
Początek o godz. 10.30, wstęp otwarty.
Program:
★ Smaki pamięci: wyśmienita kuchnia, nowoczesność i tradycja - Fabio Parasecoli, New York University oraz Mateusz Haława, Instytut Filozofii i Socjologii PAN
★ Włochy - od kuchni głodowej po kuchnię obfitości. Włochy po II wojnie światowej - Stephano Magagnoli, Uniwersytet w Parmie
★ Zmiana wizerunku polskiej żywności w Austrii, Niemczech i Francji - Peter Peter, Uniwersytet w Salzburgu
★ Staropolska kuchnia i nowi polscy szefowie kuchni: gdy historyk pracuje z kucharzami - Jarosław Dumanowski. Centrum Dziedzictwa Kulinarnego UMK.
Pokaz lotniczy w Grudziądzu