Nasza Loteria - pasek na kartach artykułów

Kujawskie pierniki z ziemniakami od KGW z Bronisławia. Mamy najlepszy i tradycyjny przepis

Strefa Agro
Przeglądając Listę Produktów Tradycyjnych bez trudu znajdziemy propozycje odpowiednie na wigilijny czy świąteczny stół. Są tu m.in. kujawskie pierniki z ziemniakami według przepisu KGW w Bronisławiu.

Kujawskie pierniki z ziemniakami znalazły się na ministerialnej LPT za sprawą Koła Gospodyń Wiejskich z Bronisławia z gminy Dobre w powiecie radziejowskim. Oto receptura przekazana przez panie z KGW:

Składniki:

  • ziemniaki z własnej uprawy
  • miód z lokalnej pasieki
  • masło – najczęściej lokalna firma Lacpol z Piotrkowa Kujawskiego lub innych firm, kiedyś stosowano masło własnej roboty z mleka z własnego gospodarstwa. Najlepsze właściwości i walory smakowe posiada masło własnej produkcji. Obecnie się go nie wyrabia, tylko stosuje kupione (najlepiej od lokalnych, mniejszych i sprawdzonych producentów, aby zachować walory smakowe pierników)
  • cukier, cynamon, kakao, soda – kupione w sklepie
  • jajko z własnej hodowli kur
  • mąka z lokalnego młyna w Dobrym – mąka z młyna jest sprawdzona, pochodzi z przemiału ziarna zbóż uprawianych na żyznych czarnoziemach kujawskich. Wypieki z tej mąki mają pożądaną konsystencję
  • lukier: cukier puder +woda

Jak zrobić pierniki z ziemniakami? Krok po kroku:

  • Kilka ziemniaków (4-5) które zostały z obiadu rozgnieść na gorąco tłuczkiem.
  • Miód - około 250 ml (szklanka) wlać do garnka, podgrzać do rozpuszczenia, dodać ¾ szklanki cukru – mieszać, aby się nie skrystalizowało.
  • Gdy cukier się rozpuści dodać ¾ kostki masła, rozgniecione ziemniaki i utrzeć na gładką masę. Pozostawić do wystygnięcia.
  • Przesiać przez sitko ½ kg mąki oraz przyprawy sypkie (1 łyżka kakao i łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka sody).
  • Po wystygnięciu dodać mąkę, cynamon, kakao, sodę oraz 1 jajko. Ciasto wyrobić, zagnieść i rozwałkować. Z rozwałkowanego placka wycinać foremką ciastka.
  • Nagrzać piekarnik do około 180 stopni, wycięte ciastka ułożyć na blasze na papierze do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 10 minut. Przygotować lukier rozpuszczając cukier puder w gotującej wodzie, tak aby lukier nie był za rzadki.
  • Ciepłe pierniki polukrować.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dziennik Zachodni / Reportaż Śląski Związek Rolników Strajk

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska