PIERNICZKI świąteczne. Prosty przepis na Boże Narodzenie

AGWZaktualizowano 
Jak zrobić świąteczne pierniki? To proste! pixabay.com, AGW
Ryba, barszcz i... pierniki! Czy wyobrażacie sobie święta, bez któregoś z tych elementów? No właśnie! Zastanawiacie się, jak zrobić własne pierniczki? Podpowiadamy. Wypróbujcie sprawdzony przepis i cieszcie się świętami.

Zaczyna się sezon na pierniki! Uwielbiamy ich korzenny zapach. Robisz co roku, ale zawsze wychodzą tak twarde, że nadają sie tylko na choinkę albo jako ozdoba w słoiku? Albo debiutujesz - dla siebie, dzieci lub chcesz zaimponować teściowej? Powód jest tu nieistotny. Świąteczne pierniki można zrobił łatwo, a potem efektownie ozdobić i podać. Efekt murowany!

Zatem - do dzieła!

Składniki na świąteczne pierniki

Poza składnikami, takimi jak: mąka, cukier, soda, przyprawa korzenna, masło, miód, jajko, drożdże - będą nam potrzebne również: wałek, foremki do wykrawania kształtów (te można zastąpić szklanką), blaszka do pieczenia i papier do pieczenia.

Przepis krok po kroku na proste w przygotowaniu świąteczne pierniki:

  1. Potrzebna nam miska, w której łączymy ze sobą suche składniki: 2 szklanki mąki (a nawet odrobinę mniej), pół szklanki cukru, 1 łyżeczkę sody i 2 łyżeczki przyprawy korzennej. Po wymieszaniu odstawiamy to na bok.
  2. Zabieramy się za drugą część składników potrzebnych do wykonania pierników. Tym razem przyda się mały garnek. Rozpuszczamy 40 g masła i łyżkę miodu - podgrzewamy na małym ogniu i mieszamy. Gdy już będą płynne, zestawiamy do przestudzenia i do jeszcze ciepłego roztworu dodajemy drożdże - 1/4 kostki. Ponownie mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
  3. Czas połączyć sypkie z tym, co rozpuściliśmy. Wlewamy lekko przestudzony roztwór do mąki, dodajemy jajko i kilka-kilkanaście kropel świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy albo mandarynki. Początkowo możemy całość mieszkać łyżką, ciasto robi się gęste. Wyjmujemy je i zagniatamy, żeby było gładkie.
  4. W kolejnym kroku przychodzi czas, żeby rozwałkować ciasto, z którego powstaną nasze świąteczne pierniki. Na jaką grubość? Na jaką lubicie. Proponujemy 0,5 cm. Pamiętajcie, że pierniki nieco urosną. W cieście możemy odcisnąć kształty foremkami albo pobawić się w tworzenie własnych małym nożem.
  5. Pierniczki wykładamy na pergamin/papier do pieczenia i smarujemy je rozmąconym jajem, żeby po upieczeniu błyszczały się. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 8 minut.
  6. Po przestudzeniu pierników możemy je polukrować, przyzdobić według upodobań.

Podpowiedź - jeśli chcemy uzyskać śnieżnobiały lukier, zamiast wody używamy śmietany. Gdy już dokładnie wymieszamy cukier puder ze śmietaną, a chcemy ozdobić pierniki dwukolorowo, do pozostałej porcji lukru wystarczy kropla syropu malinowego. Mieszamy i już lukier jest różowy.

W przypadku braku foremek i własnego pomysłu na kształty pierników - wystarczy szklanka czy inne niewielkie naczynie, którym możemy wycisnąć pierniki w rozwałkowanym cieście.

Smacznego! :)

Jeśli chcecie pochwalić się swoimi wypiekami, możecie wstawić zdjęcia w komentarzu albo przesłać do nas mailowo: redakcja@strefaAGRO.pl

Polecamy też: Przepis na BARSZCZ wigilijny. Jak przygotować tradycyjną zupę na święta?

PIERNICZKI świąteczne. Prosty przepis na Boże Narodzenie

Wideo

polecane: FLESZ: Bez wiz do USA? Potrzebna pomoc Polaków.

Materiał oryginalny: PIERNICZKI świąteczne. Prosty przepis na Boże Narodzenie - Gazeta Pomorska

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 3

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.
S
SI

Dla mnie jest to czytelne, i nie potrzebny mi do tego SI. Mam własny mózg.

1 szklanka to ok 200-250 ml. czyli zwykła szklanka na herbatę

1/4? łatwo podzielić kostkę najpierw na pół, a potem na kolejne pół czyli tzw. ćwiatka. masło ma ok. 200g.  zatem tutaj 50g musimy użyć. 

Jak dla mnie jest to czytelniejsze niż w gramach wszystko podawać, gdyż waga kuchenna w tedy jest zbędna. 

Pozdrawiam.

zgłoś
j
jarek

miało być dokładnie a posługujecie sie miarą “1/4 kostki“  , “szklanka“-to jest dokładność? ??jakiś nowy układ SI? ??(o ile wiecie co to jest? ??)

zgłoś
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3