Kujawsko-Pomorskie ekoprodukty na targach w Norymberdze

RedakcjaZaktualizowano 
pixabay.com, AGW
Od dziś do niedzieli 18 lutego w Norymberdze w Niemczech trwają XXVIII Międzynarodowe Targi Żywności i Produktów Ekologicznych BioFach.

Od 15 lutego Norymberga jest europejską stolicą ekologicznej żywności. To jedna z największych imprez targowych poświęconych certyfikowanym produktom ekologicznym, a swoją reprezentację ma tam województwo kujawsko-pomorskie. 
 

"Wizyta na BioFachu to świetna okazja do podtrzymywania i nawiązywania nowych relacji handlowych. Rolnicy z Kujawsko-Pomorskiego produkujący metodami ekologicznymi i przetwórcy takiej żywności starają się korzystać z tej okazji i wystawiają się na tej prestiżowej imprezie", przekonuje Departament Rolnictwa i Geodezji Urzędu Marszałkowskiego w Toruniu.
 

W edycji 2016 targów swoją ofertę przedstawiało ponad 2,3 tys. wystawców, zwiedzających było 48,5 tys. osób

Wśród wystawców z Kujawsko-Pomorskiego znajdą się w Norymberdze ze swoimi produktami:

  • wytwórnia makaronu „BIO” - Pokrzydowo, powiat brodnicki,
  • przetwórnia ekologiczna owoców i warzyw „Bio Food” sp. z o.o. - Ciechocin, powiat golubsko-dobrzyński,
  • producent żywności ekologicznej „Biohurt” - Pokrzydowo, powiat brodnicki,
  • producent słodyczy „Ekoflorka” – Toruń;
  • „Ekopiekarnia” - Toruń,
  • rolnicy oraz wytwórcy zrzeszeni w Kujawsko-Pomorskim Stowarzyszeniu Producentów Ekologicznych EKOŁAN

 Regionalne stoisko będzie częścią polskiej ekspozycji zorganizowanej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

 Odwiedziny na targach to nie jedyny cel wizyty Kujawsko-Pomorskie Stowarzyszenia Producentów Ekologicznych „Ekołan”, które zorganizowało też wizytę studyjną. W planie jest blok seminaryjny na temat organizacji systemu rolnictwa ekologicznego i rynku produktów ekologicznych w Niemczech. Odwiedzą gospodarstwo rodzinne regionu Frankonii, które specjalizuje się w uprawie tradycyjnych, starych odmian drzew owocowych oraz warzyw i chmielu. Drugie seminarium tematyczne odbędzie się w browarze klasztornym Brauerei Klosterbrau. 
 

Pierwsze gospodarstwa ekologiczne w Polsce powstały ponad 20 lat temu. Dziś jest ich 385 oraz 18 ekologicznych przetwórni żywności.

 "Przygotowanie stoiska regionalnego oraz organizacja wizyty studyjnej dla czterdziestoosobowej grupy naszych producentów rolnych i spożywczych jest możliwa dzięki dofinansowaniu ze środków Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich, Program Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-20120", zaznacza urząd.

polecane: Flesz - e-papieros zagraża zdrowiu

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3