„Badanie preferencji konsumentów dotyczących wyborów żywieniowych, w tym przegląd składu i wartości odżywczej wybranych produktów dostępnych na rynku” – to pełna nazwa projektu zrealizowanego przez dr Beatę Przygodę, mgr inż. Wojciecha Kłysa, mgr inż. Ewę Matczuk i mgr inż. Edytę Pietraś.
Badacze przeanalizowali 13 rodzajów słodyczy, produkowanych z cukrem i jego zastępnikami. Były to: żelki, lizaki, karmelki owocowe, karmelki mleczne, chałwa, ciastka pełnoziarniste, markizy, herbatniki, ciastka z kawałkami czekolady, wafelki z nadzieniem, bezy, czekolada mleczna oraz czekolada gorzka. Zbadali też poziom zawartości tłuszczu.
Wśród słodyczy z cukrem, najmniej kilokalorii - 339 kcal na 100 g - zawierają żelki, a najwięcej - 567 kcal/100 g - czekolada gorzka. Po zastosowaniu zamienników cukru, kaloryczność żelków spadła do 181 kcal/100 g, a gorzkiej czekolady do 470 kcal/100 g.
Czym w słodyczach zastępuje się cukier? - W żelkach, lizakach, karmelkach, bezach, czekoladach producenci dodawali najczęściej poliole (maltitol, sorbitol, izomalt, ksylitol czasami erytrytol) i substancje intensywnie słodzące (glikozydy stewiolowe, sukralozę, acesulfam K.). Natomiast w różnego rodzaju ciastkach stosowane były przede wszystkim alkohole wielowodorotlenowe. Wyjątek stanowiły herbatniki, do których nie dodano żadnych substancji słodzących, a cukier pochodził z surowców – informuje NCEŻ.
Takie słodycze mają najmniej kalorii - lista
Porównanie słodyczy z cukrem i bez cukru wykazało, że najwięcej kalorii tracą bezy (50 proc.), żelki (47 proc.), lizaki (40 proc.) oraz karmelki (39 proc.), czyli produkty z niską zawartością tłuszczu. W czekoladzie mlecznej z cukrem i bez różnica wynosi odpowiednio: 543 kcal/100 g i 487 kcal/ 100 g.
Jaka jest wartość energetyczna pozostałych słodyczy? Ile tracą w wersji z ksylitolem i innymi zamiennikami cukru? Sprawdźcie w naszej galerii.
Źródło: NCEŻ
