Mandarynki to bardzo słodkie i soczyste owoce cytrusowe, które najlepiej smakują w sezonie jesienno-zimowym. Warto wiedzieć że mandarynki mają wiele właściwości zdrowotnych.
Koniecznie przeczytaj: Takie są właściwości i wartości odżywcze pomarańczy. Te osoby powinny włączyć pomarańcze do diety
Przed spożyciem mandarynek powinno się je umyć, mimo że obieramy je ze skórki, szczególnie ważne jest to w przypadku kobiet w ciąży, małych dzieci czy seniorów.
Mandarynki możemy jeść codziennie mówi się o spożywaniu około 2-3 owoców (porcja). Bogate w witaminę A i C, ale także fluor, magnez, żelazo, wapń, potas i sód.
Najpopularniejszą odmianą mandarynek są klementynki. Charakteryzują się słodkim i soczystym miąższem, skórką łatwą do obierania i małą liczba pestek. Przy wyborze mandarynek powinniśmy wybierać owoce dość miękkie, sprężyste ze skórką przylegającą do wnętrza.
Takie są właściwości mandarynek
Przygotowaliśmy dla Was największe zalety jedzenia mandarynek. Zobaczcie, w galerii poniżej kto może, a kto nie powinien ich jeść: