Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Mandarynki - takie są ich właściwości. Takie są skutki jedzenia mandarynek

OPRAC.:
Justyna Trawczyńska
Justyna Trawczyńska
Wideo
od 16 lat
Mandarynki to zdecydowanie najpopularniejszy owoc jesienno-zimowy, a większości z nas pewnie kojarzą się szczególnie z czasem okołoświątecznym. Te słodkie cytrusy są nie tylko smaczne ale pełne witamin. Sprawdzamy, kto powinien jeść mniejsze siostry pomarańczy, a kto ich unikać i dlaczego.

Mandarynki to bardzo słodkie i soczyste owoce cytrusowe, które najlepiej smakują w sezonie jesienno-zimowym. Warto wiedzieć że mandarynki mają wiele właściwości zdrowotnych.

Koniecznie przeczytaj: Takie są właściwości i wartości odżywcze pomarańczy. Te osoby powinny włączyć pomarańcze do diety

Przed spożyciem mandarynek powinno się je umyć, mimo że obieramy je ze skórki, szczególnie ważne jest to w przypadku kobiet w ciąży, małych dzieci czy seniorów.

Mandarynki możemy jeść codziennie mówi się o spożywaniu około 2-3 owoców (porcja). Bogate w witaminę A i C, ale także fluor, magnez, żelazo, wapń, potas i sód.

Najpopularniejszą odmianą mandarynek są klementynki. Charakteryzują się słodkim i soczystym miąższem, skórką łatwą do obierania i małą liczba pestek. Przy wyborze mandarynek powinniśmy wybierać owoce dość miękkie, sprężyste ze skórką przylegającą do wnętrza.

Takie są właściwości mandarynek

Przygotowaliśmy dla Was największe zalety jedzenia mandarynek. Zobaczcie, w galerii poniżej kto może, a kto nie powinien ich jeść:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska