https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Mandarynki - takie są ich właściwości. Takie są skutki jedzenia mandarynek

Justyna Trawczyńska
Opracowanie:
Wideo
od 16 lat
Mandarynki to zdecydowanie najpopularniejszy owoc jesienno-zimowy, a większości z nas pewnie kojarzą się szczególnie z czasem okołoświątecznym. Te słodkie cytrusy są nie tylko smaczne ale pełne witamin. Sprawdzamy, kto powinien jeść mniejsze siostry pomarańczy, a kto ich unikać i dlaczego.

Mandarynki to bardzo słodkie i soczyste owoce cytrusowe, które najlepiej smakują w sezonie jesienno-zimowym. Warto wiedzieć że mandarynki mają wiele właściwości zdrowotnych.

Koniecznie przeczytaj: Takie są właściwości i wartości odżywcze pomarańczy. Te osoby powinny włączyć pomarańcze do diety

Przed spożyciem mandarynek powinno się je umyć, mimo że obieramy je ze skórki, szczególnie ważne jest to w przypadku kobiet w ciąży, małych dzieci czy seniorów.

Mandarynki możemy jeść codziennie mówi się o spożywaniu około 2-3 owoców (porcja). Bogate w witaminę A i C, ale także fluor, magnez, żelazo, wapń, potas i sód.

Najpopularniejszą odmianą mandarynek są klementynki. Charakteryzują się słodkim i soczystym miąższem, skórką łatwą do obierania i małą liczba pestek. Przy wyborze mandarynek powinniśmy wybierać owoce dość miękkie, sprężyste ze skórką przylegającą do wnętrza.

Takie są właściwości mandarynek

Przygotowaliśmy dla Was największe zalety jedzenia mandarynek. Zobaczcie, w galerii poniżej kto może, a kto nie powinien ich jeść:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska